TRYB JASNY/CIEMNY

Gofry z dyni

Kolejny przepis z wykorzystaniem sezonowego warzywa :) Gofry z dyni! Prawda, że niezwykle ładnie prezentują się na talerzu? Dziś w wersji wytrawnej, ale bardzo łatwo zamienić je na wersję na słodko.
Przepis (na 2 duże gofry lub 3 małe):
  • 1 jajo
  • 100g surowej dyni (na zdjęciu hokkaido, moim zdaniem najlepsza)
  • 10g masła/smalcu/oleju kokosowego/MCT lub innego tłuszczu
  • 10g łusek babki jajowatej 
  • sól, pieprz, zioła
  • dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania gofrownicy 
Dynię kroimy na malutkie kawałeczki (jeśli mamy hokkaido to można razem ze skórką), a następnie blenderujemy z resztą składników na gęstą masę (zupełnie inną niż na tradycyjne gofry). Wysmarowaną tłuszczem gofrownicę mocno rozgrzewamy. Masę na gofry rozkładamy cienko w gofrownicy i pieczemy. Gofry po upieczeniu powinny łatwo odchodzić od maszyny i nie rwać się .

Gofry smakują pysznie polane masłem i płynnym żółtkiem z jaja sadzonego :) W wersji na słodko wystarczy zamienić łuski babki jajowatej na mąkę kokosową. 

Makro (cała porcja bez tłuszczu do wysmarowania gofrownicy): BTW: 11,7:15:9

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva