Frytki z dyni
Dziś prawdziwa gratka dla fanów dyni. Pyszne fryteczki :) Idealne do sałatek, mięs, ryb czy po prostu same w sobie :)
- 200 g dyni pokrojonej w paseczki
- 10g roztopionego oleju kokosowego, smalcu lub masła klarowanego
- chili, papryka, sól, pieprz, rozmaryn i inne ulubione przyprawy
Dynię kroimy na paseczki. Do oleju/smalcu wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Frytki z dyni świetnie smakują podane same lub z mięsem i surówką czy warzywami :) Będą dobre zarówno na ciepło jak i zimno. Mają słodko-ostry smak i idealnie komponują się z delikatną sałatką.
Makro (porcja frytek z olejem): 156 kcal
B: 2,6
T: 10,6
W: 9,8
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Super! Muszę spróbować 🙂
OdpowiedzUsuńKoniecznie ! Są pyszne :)
UsuńFrytki z dyni są super! Polecam zrobić je z dyni hokkaido - nawet nie trzeba obierać ze skórki :)
OdpowiedzUsuńZgadza się ; ) Dokładnie takie są na fotce powyżej.
OdpowiedzUsuń