Czekoladowy sernik na kruchym spodzie
Od dawna chodziło za mną takie ciasto. Wilgotny, kremowy i mocno czekoladowy sernik na zimno z kruchym spodem. Po prostu pyszny!
Przepis na tortownicę o średnicy 25cm:
Spód:
- Kruche ciasto z przepisu tutaj (z nabiałem na maśle) lub tutaj (na bazie oleju)
Masa:
- 2 puszki mleczka kokosowego po 400g (całe, razem z wodą)
- 15-30g gorzkiego kakao (im więcej tym mocniejszy smak czekolady)
- 100g czekolady 85% lub więcej (można pominąć i zastąpić większą ilością kakao+słodzidło np stewia/erytrol/ksylitol)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny/agaru rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody
- opcjonalnie (wiórki kokosowe, orzechy laskowe lub migdały drobno siekane do dekoracji)
Wymieszać wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko zagnieść. Wylepić tortownicę i jej boki ciastem. Piec około 25min w 180 stopniach. Ostudzić.
Rozpuścić czekoladę, wymieszać z kakao i żelatyną/agarem rozpuszczoną w wodzie. Dodać do odrobiny mleczka kokosowego i dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z resztą mleczka. Następnie schłodzić, a potem wylać masę na spód i wstawić do lodówki.
Jest bardzo kremowy, trzyma strukturę i nie rozpada się ani nie rozlewa :)
Makro (na 1 spory kawałek z 8, bez orzechów do dekoracji): BTW: 5,2:44:6,6
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
dwie puszki czyli ile ml???sa puszko po 200g, 250g,330g i 400g -wiec ile to u Ciebie dwie
OdpowiedzUsuńpuszki?
Nie widziałam nigdy puszek innych niż 400g...Ale dobrze wiedzieć! Zaraz poprawię.
Usuń