TRYB JASNY/CIEMNY

Czekoladowo-orzechowe markizy

Dziś na blogu kolejna odsłona popularnego deseru w wersji czysto ketogenicznej. Kruche, pełne czekoladowego nadzienia z dodatkiem orzechów  markizy. Chętni? :)


Przepis na 12 sztuk:

Baza: 


Nadzienie:
  • 130g oleju kokosowego
  • 15g kakao
  • 15g mąki kokosowej lub odżywki białkowej
  • 50g orzeszków (najlepiej laskowe lub migdały)
  • opcjonalnie erytrol/ksylitol/stewia
Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać i upiec okrągle ciasteczka w foremkach do muffinek lub na blaszce w 180 stopniach przez 10min.

Rozpuścić olej kokosowy. Dodać resztę składników i schłodzić w lodówce do stężenia. Następnie na połowę ciasteczek nałożyć po łyżce nadzienia. Przykryć pozostałymi ciasteczkami i schłodzić całość jeszcze raz w lodówce lub zamrażalce.

Przechowywać w lodówce lub zamrażalce.

Makro (na 1 ciasteczko z mąką kokosową w kremie i orzechami laskowymi): 
B: 2,3
T: 25,5
W: 2,2


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Ślinka cieknie, gdy się widzi takie smakołyki. Teraz trzeba będzie namówić żonę, żeby coś takiego przygotowała, ewentualnie samemu spróbować. Chociaż nie wiem, czy wtedy coś z kuchni zostanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego przepisu potrzeba zaledwie dwóch miseczek, foremek i piekarnika. Na pewno kuchnia nie wyleci w powietrze :) Zręczne palce mile widziane przy lepieniu ciasteczek:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva