Puszysty chlebek kokosowy
Kolejna opcja na pyszny chlebek na śniadanko lub słodką przekąskę! Przepis pochodzi z bloga towsrodku.pl. Nieco zmodyfikowany pod własne makroskładniki i gusta w mojej wersji poniżej :)
Jest cudny! Bardzo puszysty, delikatnie kokosowy i o biszkoptowej konsystencji.
- 2 jaja
- 40g wiórek kokosowych
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 10g masła/oleju kokosowego
Wiórki zblenderować lub zmielić w młynku razem z masłem/olejem na gęsty, kremowy mus. Dodać jaja i proszek. Wymieszać wszystko razem widelcem lub łyżką. Do nagrzanej opiekacza lub gofrownicy wlać otrzymaną masę i upiec na rumiany kolor. Podawać w ulubiony sposób z dżemem, masłem lub na słono z awokado czy jajkiem :)
PS: Można zwiększyć ilość składników (np x3) i upiec jako bochenek chleba w piekarniku jak w orginalnej wersji (ok 45min w 175-180stopniach).
Makro (2 kromeczki lub 2 gofry czy tosty):
B: 17
T: 45
W: 3
B: 17
T: 45
W: 3
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
A można wiedzieć z czego wychodzą takie fajne kształty kromeczek(gofrownica czy foremki)? Mój syn jest na diecie m.in. bez drożdży i pomyślałam, że miałabym w czym robić mu niby chlebki.. mogę prosić o info?
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o gofry z podobnego przepisu polecam zajrzeć tutaj: http://ketoreva.blogspot.com/2017/07/czekoladowe-gofry-z-kremem-kokosowym.html
UsuńZaś powyższe kromeczki wychodzą z opiekacza do kanapek :) Używam go jako urządzenie do pieczenia chlebków. Najzwyklejszy za niecałe 40zł :)
link nieprzydatny bo nie da sie nawet skopiowac
UsuńZgadza się. Ostatnie kilka dni spędziłam na próbie ochrony swoich przepisów, bo zostały skradzione i skopiowane na inne strony bezprawnie.
UsuńNa górze jest wyszukiwarka. Proszę wpisać gofry i wyskoczą przepisy :)
Akurat ten przepis nie jest całkowicie mój, a jedynie zainspirowany przepisem do którego link podałam na górze postu i tenże link spokojnie działa :)
UsuńJeśli chodzi o gofry to link pochodzi bezpośrednio z mojego bloga, na którym zablokowałam kopiowanie, dlatego jest problem. Przepraszam, bo zapomniałam o tym całkiem, a powinnam uprzedzić.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń