TRYB JASNY/CIEMNY

Pizza z mięsa mielonego

Czy znajdą się tu amatorzy pizzy? Bo ja ją uwielbiam w każdej wersji i kominuję na milion sposobów ze spodem :) Dziś w wersji baaaaaardzo mięsnej. Podpatrzone z przepisu na kotlety mielone tutaj [klik].

Przepis na spód:
  • 400 g mielonej wołowiny (łopatki wieprzowej, innego mięsa lub mieszanki mięs)
  • 1 jajo
  • 200 g startego, surowego kalafiora (można też pominąć i zrobić spód z samego mięsa)
  • 50 g cebulki (drobno siekanej)
  • łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, ulubione zioła (u mnie pół łyżeczki oregano i bazylii)
  • 20 g smalcu/oleju do wysmarowania blaszki (lub pominąć i użyć silikonowej maty)
Dodatki na pizzę (ze zdjęcia):
  • 150 g pieczarek
  • 100 g cukinii
  • 90 g sera żółtego
  • 60 g mozarelli
  • przyprawy: papryka ostra, tymianek, chili, oregano, bazylia
  • +domowy keczup lub przecier pomidorowy na górę (nie wliczony do makro)
Mięso, jajo, cebulę, kalafior i przyprawy razem wyrobić. Rozłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem. 
Ułożyć ulubione dodatki, posypać przyprawami i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 25 minut w 180stopniach.
Na zdjęciu poniżej pizza z samego mięsa bez kalafiora w spodzie :)
Makro (połowa pizzy wołowej z dodatkami): 
B: 61,5
T: 68
W: 7,5*

*Można użyć innego, bardziej tłustego mięsa (np łopatki wieprzowej), ale pizzę należy wtedy piec nieco dłużej.
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva