Pizza z mięsa mielonego
Czy znajdą się tu amatorzy pizzy? Bo ja ją uwielbiam w każdej wersji i kominuję na milion sposobów ze spodem :) Dziś w wersji baaaaaardzo mięsnej. Podpatrzone z przepisu na kotlety mielone tutaj [klik].
Przepis na spód:- 400 g mielonej wołowiny (łopatki wieprzowej, innego mięsa lub mieszanki mięs)
- 1 jajo
- 200 g startego, surowego kalafiora (można też pominąć i zrobić spód z samego mięsa)
- 50 g cebulki (drobno siekanej)
- łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, ulubione zioła (u mnie pół łyżeczki oregano i bazylii)
- 20 g smalcu/oleju do wysmarowania blaszki (lub pominąć i użyć silikonowej maty)
- 150 g pieczarek
- 100 g cukinii
- 90 g sera żółtego
- 60 g mozarelli
- przyprawy: papryka ostra, tymianek, chili, oregano, bazylia
- +domowy keczup lub przecier pomidorowy na górę (nie wliczony do makro)
Mięso, jajo, cebulę, kalafior i przyprawy razem wyrobić. Rozłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
Ułożyć ulubione dodatki, posypać przyprawami i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 25 minut w 180stopniach.
Na zdjęciu poniżej pizza z samego mięsa bez kalafiora w spodzie :)
Makro (połowa pizzy wołowej z dodatkami): B: 61,5
T: 68
W: 7,5*
*Można użyć innego, bardziej tłustego mięsa (np łopatki wieprzowej), ale pizzę należy wtedy piec nieco dłużej.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz