Krem z selera naciowego
Moim debiutem z wykorzystaniem selera naciowego była sałatka z awokado z przepisu tutaj. Dziś serwuję zupę w postaci kremu pełną witamin A,C i E oraz kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Z pewnością jeszcze nie raz sięgnę po te chrupiące łodygi pełne zdrowia :)
- ulubione mięso (u mnie 170g skrzydełek z kurczaka i 170g schabu)*
- 400g selera naciowego
- 70g szpinaku (3 duże garście)
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula (ok 100g)
- 30g smalcu/masła/oleju kokosowego
- dużo świeżego tymianku, bazylia, szczypta mięty, oregano, sól, pieprz
Mięso podsmażyć krótko na tłuszczu, a następnie przełożyć do garnka. Cebulę pokroić na mniejsze cząstki (bez znaczenia jakie, bo i tak będzie miksowana) i razem z selerem (pokrojonym w dowolną kostkę) podsmażyć chwilę na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Całość przełożyć do garnka, dodać zioła i czosnek oraz szpinak. "Smak" pozostały na patelni ściągnąc przez zalanie odrobiną wody. Przelać ją do warzyw z mięsem. Wlać tyle wrzątku do garnka, aby lekko zakrył warzywa oraz mięso i gotować ok 1h do zmięknięcia całości. Następnie wyjąć mięso, a resztę zupy zblenderować na krem. Doprawić i podawać z pokrojonym mięsem z gotowania zupy.
*Aby zwiększyć makroskładniki na korzyść tłuszczu krem podawać ze smażonym boczkiem lub innymi tłustymi dodatkami np. w postaci sadzonych jajek lub sera. Można również użyć innego rodzaju mięsa do gotowania zupy np karkówki czy łopatki wieprzowej, co podniesie keto-charakter zupy.
Makro (1 porcja z 3 dużych bez dodatków):
B: 27
T: 15,7
W:5,3 *
B: 27
T: 15,7
W:5,3 *
*proporcje BTW zawsze podaję netto po odliczeniu błonnika
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz