Czekoladowe gofry z kremem kokosowym
Czekoladowe z nutką cynamonu i gęstym, kremowym musem z kokosa... Mhm💙 Trochę pokombinowany przepis na chlebek z wersji tutaj [klik]. Oryginalny przepis na chlebek z wiórek pochodzi z bloga towsrodku.pl
Przepis (na 2 grube gofry lub 3 cienkie):
- 2 jaja
- 40g wiórek kokosowych
- 20g masła/oleju kokosowego
- 5-10g kakao (10g daje posmak mocno gorzkiej czekolady)
- szczypta proszku do pieczenia/sody lub nic (i tak ładnie rosną)
- szczypta cynamonu, kawy lub innej aromatycznej przyprawy
Wiórki zmielić/zblenderować razem z masłem/olejem w młynku do kawy lub mocnym blenderze. Dodać resztę składników i wymieszać. Upiec w gofrownicy.
Krem kokosowy:
- 40g wiórek kokosowych
- 10g oleju kokosowego/masła
- 30ml domowego mleka roślinnego lub wody
- łyżka-dwie erytrolu/ksylitolu/stewii
Podobnie jak wyżej wszystko razem zmielić/zblenderować aż powstanie gęsty i lepki krem podobny konsystencją do masła z awokado.
Z podanego przepisu wychodzą bardzo sycące, ale ciężkie gofry. Wilgotny krem sprawia, że stają się miękkie.
Jeśli szukacie lekkich i chrupiących zajrzyjcie tutaj: Gofry na mleczku [klik].
B: 20,5
T 93
W:7,4*
*Uwaga: wiórki kokosowe mogą mieć różną zawartość węglowodanów w zależności od firmy.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz