Chałwa sezamowo-makowo-waniliowa
Pyszny, sezamowy przysmak pochodzący prawdopodobnie z Iranu.... chałwa! Na całym świecie znalazła wielu amatorów uwielbiających jej smak. Niestety w wersji oryginalnej robiona jest ze sporej ilości cukru i miazgi sezamowej lub pasty tahini. Spróbujcie mojej o wiele zdrowszej, prostszej i szybszej wersji :)
Baza:
- 100 g ziaren sezamu (uwaga, żeby nie kupić gorzkiego!)
- 30 g oleju kokosowego (lub masła)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Dodatki:
- 10 g wiórek kokosowych
- 10 g ziaren maku niebieskiego
- odrobina ziaren z laski wanilii/aromat wanilii
- inne dodatki po 10g (orzechy, nasiona, odżywka białkowa itp)
Sezam wraz z olejem (lub masłem) i słodzidłem mielimy w młynku do kawy lub blenderujemy w blenderze na gładką pastę.
Całość dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy wanilię, do drugiej wiórki, do trzeciej mak i mieszamy każdą masę. Wylewamy do foremki (np na czekoladę lub pudełka śniadaniowego albo foremek na muffinki) i schładzamy w lodówce kilka godzin lub krótko mrozimy w zamrażalce (około godziny).
Całość dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy wanilię, do drugiej wiórki, do trzeciej mak i mieszamy każdą masę. Wylewamy do foremki (np na czekoladę lub pudełka śniadaniowego albo foremek na muffinki) i schładzamy w lodówce kilka godzin lub krótko mrozimy w zamrażalce (około godziny).
*Używając oleju kokosowego lub masła nie ma problemu z konsystencją wersji z wanilią po schłodzeniu. Podczas użycia oleju płynnego np MCT chałwa bez dodatków nie osiągnie twardej kosystencji i będzie dość płynna, dlatego jeśli wybierzecie olej płynny dodajcie wiórki, mak, odżywkę lub inne dodatki, które nieco wchłoną olej i utwardzą strukturę.
Poniżej kostka chałwy z dodatkiem oleju kokosowego :)
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Dzień dobry Sabinko. W tej chwili trafiłam na Twoja stronę (szukając przepisu na chłwę keto😊).Nie wiem czy nie zrozumiałam czegoś źle. Czy ziaren sezamu nie trzeba uprażyć? Pozdrawiam. Grażyna
OdpowiedzUsuńNie stosuję prażenia (ani pieczenia) ziaren/nasion/orzechów w kuchni - szkoda wartości odżywczych. Tylko kokos nadaje się do stabilnej obróbki termicznej.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Cześć :) Pytanko trochę nie o samą chałwę - szukałam czegoś o odżywkach białkowych na blogu :) Jakie odżywki / jakiej firmy polecasz?
OdpowiedzUsuń