Biszkoptowe jagodzianki
Pachnące, domowe bułeczki a'la biszkopty z jagodami. Wypiek w sam raz na niedzielny odpoczynek przy kawie i dobrym filmie. Jagodzianki w wersji bułeczek low carb!😊
Przepis (na 3 duże sztuki):
- 2 jaja
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła)
- 20 g mąki kokosowej
- 30 g wiórków kokosowych
- 10 g łusek babki jajowatej
- 80 g wody (lub mleka kokosowego np z przepisu tutaj [klik])*
- 100 g jagód (mogą być mrożone lub świeże)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- aromat waniliowy/ skórka z cytryny i inne opcjonalne dodatki
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (proponuję dodać około 3-4 łyżek aby bułeczki wyszły słodkie, bez dodatku wyjdą bardziej bułeczki śniadaniowe)
*Bułeczki wychodzą zarówno na wodzie jak i mleku.
Wszystko razem zmiksować do osiągniecia gładkiej i gęstej masy. Na początku masa będzie bardzo lejąca, a potem zacznie gęstnieć.
Odczekać 5-10 minut, aż ciasto mocniej zgęstnieje i nie będzie lejące.
Nałożyć po dużej łyżce na blaszkę lub do foremek na muffinki (lepiej do foremek jeśli bułeczki mają być wysokie, bo wtedy urosną do góry, a nie na boki jak moje na zdjęciu).
Na ciasto nałożyć jagody i lekko wcisnąć.
Na jagody znów nałożyć resztę ciasta, uformować łyżką bułeczki.
Można je dodatkowo posypać szczyptą wiórków przed pieczeniem. Piec około 35 minut w 180 stopniach, a potem kolejne 5-8 minut w 170 stopniach. Nie otwierać w czasie pieczenia. Można wyciągnać od razu lub studzić w piekarniku, bo bułeczki nie opadają. Można je polać lukrem z przepisu na cytrynowe oponki z przepisu tutaj [klik].
Bułeczki można od razu wyciągnąć z piekarnika, bo nie opadają.
Są mięciutkie!
Można je też podać posypane zmielonym erytrolem czy stewią lub ksylitolem:)
Bułeczki przechowywać około 3 dni w lodówce lub zamrozić na dłużej:)
Makro (1 bułeczka z dodatkiem wody, bez lukru): około 309 kcalMożna je też podać posypane zmielonym erytrolem czy stewią lub ksylitolem:)
Bułeczki przechowywać około 3 dni w lodówce lub zamrozić na dłużej:)
B: 7,4
T: 28
W:5,9
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Przepyszne, kolejny przepis do wyprobowania :D mam taka prosbe :) znasz moze jakies fajne salatki na ketozie ?:)
OdpowiedzUsuńNa blogu póki co jest tylko jedna - bardzo dobra;) Bazuje głównie na jajach, awokado, ogorkach, rzodkiewkach i majonezie. Gdy był sezon na szparagi dodawałam też je cieniutko pokrojone we wstążki ;) Można pokusić się o dodanie kalafiora czy brokuł do takiej sałatki.
UsuńWłaśnie siedzą w piekarniku, przepięknie pachną. Już się nie mogę doczekać
OdpowiedzUsuńOby smakowały przepysznie! Na zdrówko :)
UsuńPozdrawiam :)
Czy można czymś zastąpić jajka?
OdpowiedzUsuń