TRYB JASNY/CIEMNY

Wiejski chleb z kiełbasą

Kolejna wersja chlebka na smalcu ląduje na blogu! Tym razem z mięskiem w postaci suszonej kiełbasy. Zapach z piekarnika jest cudowny. Zapewniam, że warto go zrobić. Smakowicie chrupie, gdy jest gorący prosto z piekarnika:)


Przepis na średni bochenek:
  • 5 jaj
  • 125 g smalcu ze skwarkami (+ 5 g do smażenia)
  • 25 g mąki kokosowej (możesz kupić mąkę, której używam do przepisów z rabatem 12% tutaj [klik] na hasło: reva12)
  • 65 g łusek babki jajowatej (możesz kupić łuski, których używam do przepisów z rabate 12% tutaj [klik] na hasło: reva12)
  • 100 g wody (cała paruje podczas pieczenia i chleb dzięki temu jest wilgotny, można pominąć ten dodatek i zmniejszyć ilość łusek babki jajowatej w przepisie do około 45)
  • 100 g kiełbasy (u mnie dobrej jakości suszona)
  • opcjonalnie: pół cebuli lub łyżeczka suszonej cebulki
  • półtora płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (lub pół łyżeczki sody rozpuszczonej w odrobinie octu jabłkowego)
  • czosnek, zioła, łyżeczka soli
Pokroić cebulkę i kiełbasę w kostkę. Podsmażyć na smalcu, aż cebulka się upraży. Można także pominać ten etap i pokroić kiełbasę w kostkę i wrzucić do masy chlebowej razem z suszoną cebulką. 
Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać całość. Odstawić do zgęstnienia. W tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni. Kiedy piekarnik się porządnie rozgrzeje, a ciasto zgęstnieje (około 5-10 minut) uformować chleb. Wstawić do pieczenia na około 1h. Można go wcześniej w dowolny sposób udekorować i nakroić nożem wzdłuż. Gdy chleb przestanie się "świecić " wyłączyć i zostawić w środku do ostygnięcia.

A tak prezentuje się w przekroju:) Chleb jest bardzo ciężki, wilgotny i treściwy. Podobny do żytniego. Po upieczeniu bardzo chrupie :) Natomiast po całkowitym wystygnięciu staje się mięciutki. Można go przechowywać około 4 dni w lodówce lub zamrozić na dłużej :)

Makro (1 gruba kromka z ok 10 bez cebulki, z dodatkiem suszonej cebulki): około 185 kcal
B: 6,8
T: 17
W: 1

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Chleb z kiełbasa i smalcem 😁 czegóż chcieć więcej? 😁 i nie trzeba się męczyć żeby tworzyć na nim jakieś kanapkowe cuda, jak dla mnie jeszcze tylko lusc sałaty i hrum, hrum 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie to samo myślałam jak go robiłam 😃 Tylko nie wiem czy to już lenistwo czy jeszcze kreatywność 😃

      Usuń
  2. Wspaniały chlebek, aż ślinka cieknie 😊Chciałabym się zapytać, chleb jest dość duży, czy jak zostanie można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest taki jak wielkie, okrągłe bochenki jak w piekarni, ale jest spory i bardzo sycący. Wystarczy kroić cieniutkie kromeczki, których szczerze mówiąc wyszło mi 14 mimo, że napisałam, że jest 10 porcji. Nie wiem jak długo można mrozić, ale połowa mojego czeka w zamrażarce i planuję za jakiś czas po niego sięgnąć. Poprzedni chlebek z bloga również mroziłam i wszystko było w porządku :)

      Usuń
  3. Przepyszny! Chrupiący, smaczny, ledwo wytrzymałam żeby nie zjeść całego od razu :) świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Smacznego i dziękuję za bardzo miłą recenzję :)

      Usuń
    2. Jest też świetny w zapiekankach, z mozzarellą, ketchupem własnej roboty i ze szczypiorkiem :) po zapieczeniu znów chrupie :)

      Usuń
    3. Jako "chleb w jajku" też genialny. Smaki dzieciństwa :)

      Usuń
  4. Czy da radę z siemieniem lniany zmielonym zamiast nasion babki ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da radę, ale zdrowe nie będzie. Podczas pieczenia siemienia i innych nasion dochodzi do powstawania szkodliwych tłuszczy trans.

      Usuń
  5. rewelacyjne przepisy...szkoda że wcześniej nie znałem tego bloga.Zaraz udostępniam go dalej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie! Staram się ile mogę, ale bez promowania za grube pieniądze nie dotrę do wielu osób. Na szczęście powoli się rozkręca :)

      Usuń
  6. Jeśli mogę zapytać to w czym pieklas chlebek? :)
    I czy można czymś zastąpić łuski babki jajowatej?
    Będę wdzięczna za informację.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już odpowiedziałam poniżej :) W foremce silikonowej uformowany chlebek :) Łuski jedynie na otręby. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Mam pytanko :)
    W czym pieklas chelebk?
    I czy można czymś zastąpić łuski babki?
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w silikonowej foremce uformowany chlebek. Łuski jedynie otrębami, ale to troszkę węgli :) Pozdrawiam i polecam zajrzeć na resztę przepisów może będzie lepsza opcja niż zamiana łusek :)

      Usuń
    2. Dziękuję :)
      Świetny blog i wspaniale przepisy, gratuluję pomysłów :)

      Usuń
    3. Dziękuję ! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Czy można go upiec w tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy łuski babki można zastąpić ziarnem? Dlaczego łuska jest lepsza od ziarna babki?

      Usuń
    2. Łuska to 100% błonnika (otoczka ziarna babki jajowatej). Dlatego fajnie zachowuje się w wypiekach. Z ziaren (nawet po zmieleniu) wypieki często nie rosną, ale można z niej także sporo zrobić. Proponuję przepisy na spody na pizzę czy chrupkie chlebki bez jaj.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. OK dzięki za wytłumaczenie sprawy - spróbuje poleconych przepisów

      Usuń
  9. Czy mozna zamienic smalec na olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na miękki w temperaturze pokojowej, tak :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Cudownie! Dziekuje za odpowiedz:)

      Usuń
  10. Chlebek to istne mistrzostwo! Przepyszny. Szczególnie pięteczki zaraz po upieczeniu 😋 Mam tylko jedno pytanie : Gdzie i jak długo można go przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie! Myślę, że warto pokroić na kromki i zamrozić lub przechowywać w lodówce do 3-4 dni maksymalnie (choć zdarzało mi się nawet i tydzień i był ok).

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Chlebek cudny. Ten z drugiego przepisu na smalcu też świetnie wychodzi. Całą witryna genialna, tyle pracy w merytorykę włożonej... dziękuję. Miałabym pytanie o możliwość zamiany smalcu ba np. Masło... może kierowane? Mogłoby być?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mąkę kokosową można zastąpić np. konopną lub kukurydzianą? Mam w nadmiarze i chętnie zastosuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kukurydziana to już nieco węglowodanów (ale jak nie przeszkadza to ok). Ja nie używam takiej mąki w swojej kuchni. A z konopnej czasem robię naleśniki z bloga. Jest bardzo intensywna w smaku - można spróbować, ale nie gwarantuję, że wyjdą dobre - mi nie smakowały takie wypieki, dlatego dałam sobie spokój.

      Pozdrawiam i udanych eksperymentów :)

      Usuń
  13. Witam, czy jest jakaś możliwość żeby zastąpić czymś jaja albo je pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zerknąć na przepis "chrupkie chlebki bez jaj":)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Jejku, aż ślinka cieknie! Chyba jestem takim mięsożercą, że pokuszę się o zrobienie w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! :)

      Pozdrawiam i życzę smacznego chlebka!

      Usuń
  15. witam , czy mozna zamiast luse babki dac wiecej maki kokosowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu mam drugi przepis na chlebek biszkoptowy bez łusek.

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva