Wiejski chleb z kiełbasą
Kolejna wersja chlebka na smalcu ląduje na blogu! Tym razem z mięskiem w postaci suszonej kiełbasy. Zapach z piekarnika jest cudowny. Zapewniam, że warto go zrobić. Smakowicie chrupie, gdy jest gorący prosto z piekarnika:)
Przepis na średni bochenek:
- 5 jaj
- 125 g smalcu ze skwarkami (+ 5 g do smażenia)
- 25 g mąki kokosowej (możesz kupić mąkę, której używam do przepisów z rabatem 12% tutaj [klik] na hasło: reva12)
- 65 g łusek babki jajowatej (możesz kupić łuski, których używam do przepisów z rabate 12% tutaj [klik] na hasło: reva12)
- 100 g wody (cała paruje podczas pieczenia i chleb dzięki temu jest wilgotny, można pominąć ten dodatek i zmniejszyć ilość łusek babki jajowatej w przepisie do około 45)
- 100 g kiełbasy (u mnie dobrej jakości suszona)
- opcjonalnie: pół cebuli lub łyżeczka suszonej cebulki
- półtora płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (lub pół łyżeczki sody rozpuszczonej w odrobinie octu jabłkowego)
- czosnek, zioła, łyżeczka soli
Pokroić cebulkę i kiełbasę w kostkę. Podsmażyć na smalcu, aż cebulka się upraży. Można także pominać ten etap i pokroić kiełbasę w kostkę i wrzucić do masy chlebowej razem z suszoną cebulką.
Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać całość. Odstawić do zgęstnienia. W tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni. Kiedy piekarnik się porządnie rozgrzeje, a ciasto zgęstnieje (około 5-10 minut) uformować chleb. Wstawić do pieczenia na około 1h. Można go wcześniej w dowolny sposób udekorować i nakroić nożem wzdłuż. Gdy chleb przestanie się "świecić " wyłączyć i zostawić w środku do ostygnięcia.
Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać całość. Odstawić do zgęstnienia. W tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni. Kiedy piekarnik się porządnie rozgrzeje, a ciasto zgęstnieje (około 5-10 minut) uformować chleb. Wstawić do pieczenia na około 1h. Można go wcześniej w dowolny sposób udekorować i nakroić nożem wzdłuż. Gdy chleb przestanie się "świecić " wyłączyć i zostawić w środku do ostygnięcia.
A tak prezentuje się w przekroju:) Chleb jest bardzo ciężki, wilgotny i treściwy. Podobny do żytniego. Po upieczeniu bardzo chrupie :) Natomiast po całkowitym wystygnięciu staje się mięciutki. Można go przechowywać około 4 dni w lodówce lub zamrozić na dłużej :)
Makro (1 gruba kromka z ok 10 bez cebulki, z dodatkiem suszonej cebulki): około 185 kcal
B: 6,8
T: 17
W: 1
B: 6,8
T: 17
W: 1
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Chleb z kiełbasa i smalcem 😁 czegóż chcieć więcej? 😁 i nie trzeba się męczyć żeby tworzyć na nim jakieś kanapkowe cuda, jak dla mnie jeszcze tylko lusc sałaty i hrum, hrum 😁
OdpowiedzUsuńDokładnie to samo myślałam jak go robiłam 😃 Tylko nie wiem czy to już lenistwo czy jeszcze kreatywność 😃
UsuńWspaniały chlebek, aż ślinka cieknie 😊Chciałabym się zapytać, chleb jest dość duży, czy jak zostanie można zamrozić?
OdpowiedzUsuńNie jest taki jak wielkie, okrągłe bochenki jak w piekarni, ale jest spory i bardzo sycący. Wystarczy kroić cieniutkie kromeczki, których szczerze mówiąc wyszło mi 14 mimo, że napisałam, że jest 10 porcji. Nie wiem jak długo można mrozić, ale połowa mojego czeka w zamrażarce i planuję za jakiś czas po niego sięgnąć. Poprzedni chlebek z bloga również mroziłam i wszystko było w porządku :)
UsuńDziękuję.
UsuńDziękuję.
UsuńPrzepyszny! Chrupiący, smaczny, ledwo wytrzymałam żeby nie zjeść całego od razu :) świetny przepis.
OdpowiedzUsuńSuper! Smacznego i dziękuję za bardzo miłą recenzję :)
UsuńJest też świetny w zapiekankach, z mozzarellą, ketchupem własnej roboty i ze szczypiorkiem :) po zapieczeniu znów chrupie :)
UsuńJako "chleb w jajku" też genialny. Smaki dzieciństwa :)
UsuńCzy da radę z siemieniem lniany zmielonym zamiast nasion babki ?:)
OdpowiedzUsuńDa radę, ale zdrowe nie będzie. Podczas pieczenia siemienia i innych nasion dochodzi do powstawania szkodliwych tłuszczy trans.
Usuńrewelacyjne przepisy...szkoda że wcześniej nie znałem tego bloga.Zaraz udostępniam go dalej!
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie! Staram się ile mogę, ale bez promowania za grube pieniądze nie dotrę do wielu osób. Na szczęście powoli się rozkręca :)
UsuńJeśli mogę zapytać to w czym pieklas chlebek? :)
OdpowiedzUsuńI czy można czymś zastąpić łuski babki jajowatej?
Będę wdzięczna za informację.
Pozdrawiam :)
Już odpowiedziałam poniżej :) W foremce silikonowej uformowany chlebek :) Łuski jedynie na otręby. Pozdrawiam :)
UsuńMam pytanko :)
OdpowiedzUsuńW czym pieklas chelebk?
I czy można czymś zastąpić łuski babki?
Pozdrawiam cieplutko :)
Piekłam w silikonowej foremce uformowany chlebek. Łuski jedynie otrębami, ale to troszkę węgli :) Pozdrawiam i polecam zajrzeć na resztę przepisów może będzie lepsza opcja niż zamiana łusek :)
UsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny blog i wspaniale przepisy, gratuluję pomysłów :)
Dziękuję ! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCzy można go upiec w tortownicy?
OdpowiedzUsuńPewnie!
UsuńPozdrawiam :)
Czy łuski babki można zastąpić ziarnem? Dlaczego łuska jest lepsza od ziarna babki?
UsuńŁuska to 100% błonnika (otoczka ziarna babki jajowatej). Dlatego fajnie zachowuje się w wypiekach. Z ziaren (nawet po zmieleniu) wypieki często nie rosną, ale można z niej także sporo zrobić. Proponuję przepisy na spody na pizzę czy chrupkie chlebki bez jaj.
UsuńPozdrawiam :)
OK dzięki za wytłumaczenie sprawy - spróbuje poleconych przepisów
UsuńCzy mozna zamienic smalec na olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńNa miękki w temperaturze pokojowej, tak :)
UsuńPozdrawiam :)
Cudownie! Dziekuje za odpowiedz:)
UsuńChlebek to istne mistrzostwo! Przepyszny. Szczególnie pięteczki zaraz po upieczeniu 😋 Mam tylko jedno pytanie : Gdzie i jak długo można go przechowywać?
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie! Myślę, że warto pokroić na kromki i zamrozić lub przechowywać w lodówce do 3-4 dni maksymalnie (choć zdarzało mi się nawet i tydzień i był ok).
UsuńPozdrawiam :)
Chlebek cudny. Ten z drugiego przepisu na smalcu też świetnie wychodzi. Całą witryna genialna, tyle pracy w merytorykę włożonej... dziękuję. Miałabym pytanie o możliwość zamiany smalcu ba np. Masło... może kierowane? Mogłoby być?
OdpowiedzUsuńCzy mąkę kokosową można zastąpić np. konopną lub kukurydzianą? Mam w nadmiarze i chętnie zastosuję.
OdpowiedzUsuńKukurydziana to już nieco węglowodanów (ale jak nie przeszkadza to ok). Ja nie używam takiej mąki w swojej kuchni. A z konopnej czasem robię naleśniki z bloga. Jest bardzo intensywna w smaku - można spróbować, ale nie gwarantuję, że wyjdą dobre - mi nie smakowały takie wypieki, dlatego dałam sobie spokój.
UsuńPozdrawiam i udanych eksperymentów :)
Dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńWitam, czy jest jakaś możliwość żeby zastąpić czymś jaja albo je pominąć?
OdpowiedzUsuńProszę zerknąć na przepis "chrupkie chlebki bez jaj":)
UsuńPozdrawiam!
Jejku, aż ślinka cieknie! Chyba jestem takim mięsożercą, że pokuszę się o zrobienie w weekend :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńPozdrawiam i życzę smacznego chlebka!
witam , czy mozna zamiast luse babki dac wiecej maki kokosowej
OdpowiedzUsuńNa blogu mam drugi przepis na chlebek biszkoptowy bez łusek.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)