Sernik kokosowy
Puszysty, wilgotny, delikatnie kokosowy i bardzo kremowy💙...Oto sernik idealny!
Przepis pierwotny bez modyfikacji tutaj [klik], w mojej wersji (na około 10 kawałków) na tortownicę o średnicy około 22 cm:
- 400 g mleczka kokosowego (cała puszka wraz w wodą jeśli mleczko jest bardzo gęste, wtedy sernik jest cudownie wilgotny)
- 1kg mielonego sera twarogowego
- 50g mąki kokosowej
- 50g wiórków kokosowych + 20g do posypania na górze
- 6 jaj (można użyć 5 jaj jeśli mleczko kokosowe jest dość rzadkie)
- 50-100g erytrolu/ksylitolu/stewii (najlepiej spróbować masy i ocenić samemu ile dodać)
- aromat waniliowy/prawdziwa wanilia
Ser, wanilię, słodzidło, wiórki i stałą cześć mleczka kokosowego (lub całą puszkę jeśli mleczko nie jest bardzo wodniste) miksujemy na najwolniejszych obrotach. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy dalej do momentu aż skończą się jaja. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej słodzidła.
Wlewamy do tortownicy (u mnie średnica 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub bezpośrednio do silikonowej tortownicy. Posypujemy wiórkami. Dodatkowo do żaroodpornego naczynia nalewamy wrzątku (OSOBNO) i wstawiamy razem z tortownicą do piekarnika (naczynie żaroodporne stawiamy z boku foremki lub na spód piekarnika pod foremką jeśli piekarnik ma 2 poziomy). Woda z naczynia parując sprawia, że sernik nie wysusza się, a delikatnie piecze na parze.
Sernik pieczemy 15min w 180 stopniach, a następnie 60min w 140-150 stopniach. Po tym czasie pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Po całkowitym ostygnięciu wstawiamy do lodówki na noc. Zaś rano cieszymy podniebienie pysznym i wilgotnym sernikiem :)
Makro (1 kawałek):
B: 14
T: 33
W: 4,6
B: 14
T: 33
W: 4,6
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Rzadka, gęsta?
OdpowiedzUsuńDość rzadka. Lejąca wręcz.
UsuńPozdrawiam;)
Czy mozna zrobic spód do tego sernika?
OdpowiedzUsuńJak? .... ;)
Nie próbowałam, bo sam sernik jest tak pyszny i delikatny, że spodu raczej nie potrzebuje. Ale można spróbować upiec z tym przepisem na Kruche ciasto przepis 1 lub 2 :) Myślę, że się uda. Można klasycznie 10 minut wcześniej podpiec nieco spód i potem wylać masę i piec dalej całosć razem.
UsuńPozdrawiam :)
Jaki to ma być ser biały Piątnica ? Taki w wiaderku mielony czy w takich mniejszych trójkątnych opakowaniach np. półtłusty? Niestety odnośnik z przepisem inspirowanym nie działa :)
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź :)
Myślę, że to bez znaczenia jaki byłeby był fajnie zmielony, gładki, tłusty/półtłusty - typowo pod sernik. Taki z wiaderka był chyba w orginalnym przepisie (sprawdziłam i tamta strona została chyba jakiś czas temu usunięta, dlatego mój link do niej nie działa, ale może zostanie przywrócona:). Ja natomiast zawsze mielę ser dodatkowo nawet jak kupię gładki.
UsuńPozdrawiam:)
Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź, pochwalę się, kiedy uda mi się zrobić :D
UsuńA próbowałaś dodać do sernika trochę oleju kokosowego, by był bardziej tłusty? Bo zastanawiam się czy nie wypłynie podczas pieczenia.
OdpowiedzUsuńNa blogu mam drugi przepis na Sernik Oreo. Tam w składzie jest masełko. Można spróbować z tamtego przepisu :) Jeśli chodzi o ten, można pokusić się o dodanie odrobiny masła, ale olej kokosowy jednak odradzam, bo podczas studzenia w lodówce konsystencja zrobi się dużo twardsza (olej kokosowy w niższej temperaturze ma stałą konsystencję).
UsuńPozdrawiam i udanego sernika!
Hej. A kiedy sypiemy wiorki na górę :-) ?
OdpowiedzUsuńPrzed samym włożeniem do pieczenia :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Czy można wylać pół masy, przełoży połówkami truskawek i wylać drugą część masy? Zależy mi na kokosowym serniku z truskawkami a nie maam pomysłu
OdpowiedzUsuńProponuję ułożyć truskawki na górze i upiec razem lub upieczony sernik polać truskawkami z galaretką :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Mozna zamiast maki kokosowej- migdalowa?
OdpowiedzUsuńMożna - w nieco większej ilości :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
To w końcu dodajemy całą puszkę mleczka (wraz z wodą) czy tylko stałą część? Są rozbieżności w przepisie dlatego pytam. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam :) Wcześniej była puszka bez wody, ale wiele osób pisało, że lepiej wraz z wodą i tak poprawiłam (zapomniałam poprawić także w tekście).
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Smacznie to wygląda
OdpowiedzUsuń