TRYB JASNY/CIEMNY

Pomidorowy sos z ryżem z kalafiora

Ostatnio moje ulubione oszustwo to ryż z kalafiora. Smakuje naprawdę wyśmienicie i można stworzyć z nim przeróżne dania:)



Przepis na sos a'la spagetii (na około 3 porcje):
  • 200g mięsa mielonego
  • 100g pokrojonej w kostkę cukinii
  • 15g mąki kokosowej
  • 150g pomidora-1 duży
  • 50g czerwonej cebuli
  • 150g młodej kapusty
  • 20g smalcu/oleju/masła do smażenia
  • łyżeczka domowego przecieru pomidorowego
  • pietruszka do posypania
Podsmażyć na patelni posiekaną cebulkę. Dodać mięso, pomidora, cukinię i kapustę i zalać wodą aż przykryje warzywa. Dusić około 1h aż wszystkie składniki zmiękną. W razie potrzeby dolewać wody. Na koniec dodać przecier pomidorowy i mąkę kokosową rozmieszaną w odrobinie wody. Dusić jeszcze chwilę do uzyskania pożądanej gęstości sosu.

Na ryż (na 1 porcję):
  • 150g startego, surowego ryżu
  • 20g smalcu/oleju/masła
Podsmażyć kalafior na patelni na oleju/maśle. Dodać odrobinę wody, przykryć pokrywką i dusić aż kalafior zmięknie ok 10-15min.

Makro: 
B: 15
T: 42
W: 8

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva