TRYB JASNY/CIEMNY

Kruche ciasto (przepis bazowy nr 1)

Oto i jest ! Kolejny przepis na kruche ciasto. I tam razem jeszcze lepszy niż poprzedni :) 


Przepis podstawowy:
  • 1 jajo
  • 100g rozpuszczonego oleju kokosowego /masła
  • 50g mąki kokosowej
  • 70g wiórek kokosowych
  • sok z połówki cytryny
  • skórka z całej cytryny
  • 15 g erytrolu (opcjonalnie, jak dla mnie nie trzeba nawet tych 15g :)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać wszystkie składniki z lekko przestudzonym olejem kokosowym. Powinno powstać dość gęste ciasto, które rozpada się pod naciskiem w palcach (podobnie jak kruszonka, ale jest bardziej wilgotne). Ciasto przed pieczeniem mocno ugnieść w formie i dokleić dokładnie brzegi. Piec około 25min w 180 stopniach do zarumienienia w tortownicy/ foremce do tarty lub na silikonowej macie. Wymiary mojej tarty 25cm średnicy.

Makro całej tarty: 
B: 19
T: 156
W: 13 

Ciasto można wykorzystać na wiele sposobów. Pasuje nie tylko jako spód do deseru lecz też na wytrawno. Ma delikatny, słodki posmak kokosa. Na moim blogu znajdziecie dwa sposoby wykorzystania na słodko:)

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Czy w wersji bez jajka wyjdzie? Mam na nie nietolerancję. Może skleić nasionami chia lub siemieniem lnianym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namoczone nasiona chia lub siemienie lniane to zamiennik jaja, ale mało zdrowy ze względu na szkodliwą obróbkę termiczną nasionek. Może lepiej łyżkę śmietany kokosowej? Powinno zagęścić :)

      Usuń
    2. A odtłuszczone siemię?

      Usuń
    3. Nigdy nie próbowałam, więc nie mam pojęcia czy to się uda. Mimo wszystko nie jestem zwolennikiem pieczenia nasion i orzechów. Proszę po prostu spróbować bez jajka i dodać śmietanę 36%/śmietanę kokosową :)

      Pozdrawiam i powodzenia:)

      Usuń
  2. Czy można je wykorzystać do zawinięcia parówek, nie będzie za słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być zbyt słodkie i zbyt kruche do zwinięcia.

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Chciałabym użyć to ciasto jako zamiennik herbatników do ciasta chatki pucharka dla córki. Ona nie lubi kokosa. Czym zastąpić kokosa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj niestety to główny składnik, nie uda się :( Trzeba poszukać innego przepisu.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Czy do sernika muszę je podpiec, czy mogę ser wyłożyć na surowe ciasto i upiec wszystko razem?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva