Krokiety (wersja nr 2)
A teraz krokiety dla tych co lubią grubszy naleśnik, który bardziej przypomina oryginalną wersję. U mnie dwa smaki: z młodą kapustą oraz z mięsem z pieczarkami. Polecam również z kalafiorem czy warzywami :) Dodatkowo można je zapiec z serem w piekarniku. Będą pycha!
Przepis na 7 naleśników:
Wszystko razem mieszamy. Powinna powstać płynna, lejąca się masa. Wylewamy po 4 łyżki na rozgrzaną patelnię i dokładnie rozprowadzamy na cieniutki naleśnik. Smażymy na delikatny, jasny kolor. Zaledwie kilkanaście sekund na stronę.
Farsz z mięsa (na 7 krokietów):
- 500g mięsa mielonego
- 20g smalcu/oleju
- przyprawy, sól, pieprz
- pół małej cebulki
- garść pieczarek
- 1 jajo
Farsz na 1 krokiet z kapustą:
- 70g młodej kapusty, drobno siekanej
- trochę cebulki
- 10g oleju
Mięso podsmażamy na smalcu lub oleju razem z cebulką i pieczarkami, aż puści ewentualną wodę, która w części wyparuje (bo inaczej rozpadną się krokiety). Doprawiamy, dodajemy jajko i wyrabiamy.
Kapustę również podsmażamy z cebulką i olejem.
Dodatkowo do panierki:
- 1 jajo
- sól, pieprz
- 2 bułeczki z przepisu tutaj lub przepis na panierkę do schabowych z bloga
Zawijamy krokiety razem z farszem.
Obtaczamy w 1 jajku. Panierujemy w bułce tartej lub panierce z bloga.
*Bułkę tartą zrobić z bułeczek, które należy drobno pokruszyć (najlepiej zetrzeć na tarce), a następnie wysuszyć w piekarniku lub na patelni.
Makro (średnie na 1 krokiet ):
B: 20
T: 30
W: 1,2
B: 20
T: 30
W: 1,2
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz