Soczyste kotlety mielone z cukinią
Dziś na blogu (nie)tradycyjne kotleciki mielone z dodatkiem.... No właśnie czego? :) Spróbujcie sami! Są bardzo mięciutkie, soczyste i przepyszne :)
Przepis na 10 sztuk kotletów mielonych:
- 500 g mięsa mielonego z wołowiny i wieprzowiny (lub innego)
- 50 g cebuli (użyłam czerwonej)
- 300 g cukinii (1 średnia sztuka, waga z wodą)
- 1 jajo
- 50 g smalcu (20 g do podsmażenia cebulki i 30 g do smażenia kotletów)
- łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta bazyli, szczypta ziół prowansalskich, szczypta rozmarynu, szczypta kminku, szczypta suszonego czosnku (lub 2-3 ząbki), szczypta majeranku
- opcjonalnie: 5-10 g łusek babki jajowatej (można dodać, kotlety są bardziej zwarte choć nieco mniej wilgotne)
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu. Cukinię zetrzeć na tarce (można leciutko odcisnąć z wody). Do miski z mięsem wbić jajo, dodać startą na tarce cukinię, podsmażoną cebulkę oraz przyprawy. Dokładnie wyrobić.
Uformować 10 kotletów (powinny być bardzo delikatne, mięciutkie i nie tak zbite jak tradycyjne).
Uformować 10 kotletów (powinny być bardzo delikatne, mięciutkie i nie tak zbite jak tradycyjne).
Usmażyć na smalcu na rumiany kolor. Kotleciki puszczają wodę, więc można na jej bazie zrobić sos (wystarczy dodać śmietankę). Ja odparowałam całą wodę i zdjęłam kotleciki mielone z patelni.
Są przepyszne, bardzo mięciutkie i soczyste :) Idealne do kapusty kiszonej prosto z beczki!
B: 10,5
T: 11,6
W: 1,8
T: 11,6
W: 1,8
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Najlepsze!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Węgle podane są już netto?
OdpowiedzUsuńStaram się właśnie tak liczyć.
UsuńPozdrawiam serdecznie!