Keks jajeczny
Znów jaja, ale tym razem w innej odsłonie :) Nazwałam ten przepis "Czyścioszek". Dlaczego? Ponieważ jest idealny, by użyć do niego wszystkiego co tylko znajdziecie w swojej lodówce :) A dlaczego keks? Ponieważ w przekroju widać jak na tacy wszystkie składniki.
Przepis:
- 4 jaja
- 190 g cukinii (jedna mała)
- 150 g młodej kapusty (drobno siekanej)
- 50g kiełbasy dobrej jakości(pół jednej)
- 50g papryki czerwonej lub innej
- 2 pieczarki
- 150g łopatki wieprzowej
- pól małej cebulki
- czosnek, sól, pieprz, przyprawy wg uznania
- 25 g smalcu (15 do smażenia +10 do wysmarowania keksówki)
Łopatkę podsmażamy na smalcu/oleju wraz z cebulką, przyprawami (liść laurowy, ziele itp). Pod koniec dodajemy paprykę, pokrojoną kiełbasę i smażymy jeszcze kilka minut. Na tej samej patelni podsmażamy cukinię, a następnie układamy na dnie wysmarowanej keksówki oraz wykładamy boki. Resztę składników mieszamy razem z rozbełtanymi jajami i wylewamy na przygotowany spód. Na koniec można posypać serem i ułożyć boczek:) U mnie go niestety brak. Zapiekamy wszystko w 180stopniach do zrumienienia. Około 25min, a następnie kilka minut studzimy w piekarniku. Wtedy ładnie odejdzie od formy.
Makro (połowy czyli dwa grube kawałki) :
B: 32,5
T: 43
W: 10*
Dla tych na adaptacji polecam zrezygnować z papryki i części kapusty, a dać więcej tłustego mięska, co obniży węglowodany, a podniesie tłuszcz :)
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz