TRYB JASNY/CIEMNY

Kapuściana zupa na podrobach

Nie samym mięsem i jajami żyje człowiek :) Podroby są również bardzo ważne w naszej codziennej diecie. Mam nadzieję, że zwracacie na nie często uwagę? Bo ja uwielbiam zupy na tym rodzaju mięsa, a szczególnie na serduszkach! Niestety do wątróbki dalej nie umiem się przekonać. Może kiedyś się uda? :)



Przepis (na 5 dużych porcji):
  • 250g serduszek
  • 150g żołądków
  • 150g czyli pół główki kalafiora 
  • 300g czyli 1/4 główki siekanej młodej kapusty
  • pietruszka
  • 100g czyli 1 marchewka 
  • liśc laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, przyprawy, zioła
  • 20g smalcu
Podroby zalać około 1,5 l-2 l wody w średnim garnku, dodać przyprawy, marchew i gotować. Kapustę podsmażyć krótko na smalcu, a następnie całość wrzucić do zupy. Na patelnie nalać odrobinę gotującego się bulionu, aby "ściągnąć z niej cały smak", a następnie wlać do garnka. Gotować około 50min. Potem wrzucić różyczki kalafiora. Gotować jeszcze ok 20min, aż kalafior zmięknie. Gotowe :)

Makro (1 talerz): 
B: 14,8
T: 10
W: 6*
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva