Kapuściana zupa na podrobach
Nie samym mięsem i jajami żyje człowiek :) Podroby są również bardzo ważne w naszej codziennej diecie. Mam nadzieję, że zwracacie na nie często uwagę? Bo ja uwielbiam zupy na tym rodzaju mięsa, a szczególnie na serduszkach! Niestety do wątróbki dalej nie umiem się przekonać. Może kiedyś się uda? :)
Przepis (na 5 dużych porcji):
- 250g serduszek
- 150g żołądków
- 150g czyli pół główki kalafiora
- 300g czyli 1/4 główki siekanej młodej kapusty
- pietruszka
- 100g czyli 1 marchewka
- liśc laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, przyprawy, zioła
- 20g smalcu
Podroby zalać około 1,5 l-2 l wody w średnim garnku, dodać przyprawy, marchew i gotować. Kapustę podsmażyć krótko na smalcu, a następnie całość wrzucić do zupy. Na patelnie nalać odrobinę gotującego się bulionu, aby "ściągnąć z niej cały smak", a następnie wlać do garnka. Gotować około 50min. Potem wrzucić różyczki kalafiora. Gotować jeszcze ok 20min, aż kalafior zmięknie. Gotowe :)
Makro (1 talerz):
B: 14,8
T: 10
W: 6*
B: 14,8
T: 10
W: 6*
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz