TRYB JASNY/CIEMNY

Kalafiorowy chlebek w 5 min

Tosty w wersji kalafiorowej czyli pyszny i puszysty chlebek z opiekacza. Można je zjeść jak kanapki lub zrobić z nich grubaśny tost z serem. Mniam! 
Przepis (na 4 grube kromeczki):

  • 2 jaja 
  • 50 g surowego kalafiora
  • 5 g smalcu (do wysmarowania opiekacza, można też dodać 5 g do środka)
  • 10 g łusek babki jajowatej* 
  • zioła

Kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach jak na placki. Wszystkie składniki razem wymieszać.
Usmażyć w nagrzanym i posmarowanym smalcem opiekaczu do kanapek z obu stron na rumiany kolor. Zjeść na ulubiony sposób jako kanapkę lub zapiec ponownie z serem i dodatkami jako tosty.
Dodatkowa opcja dla tych co nie mają opiekacza:
Należy rozprowadzić ciasto na blaszce i upiec w piekarniku na rumiany kolor (około 20-25min w 180stopniach). Następnie pokroić na kawałki. Warto wtedy zrobić z większej porcji i przechowywać w lodówce.

Makro (4 kromki z wliczonymi 5 g smalcu do wysmarowania opiekacza) około 232 kcal
B: 17
T: 16,6
W: 3,2

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. no raczej nie w tosterze -toster jest do opiekania tostów-chodziło chyba o gofrownice:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne tostery. Widziałam takie, które pieką na poziomo tosty/kanapki czy właśnie taki chlebek z masy :) Nie chodzi o gofrownicę ani o tradycyjny toster pionowy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva