Kalafiorowy chlebek w 5 min
Tosty w wersji kalafiorowej czyli pyszny i puszysty chlebek z opiekacza. Można je zjeść jak kanapki lub zrobić z nich grubaśny tost z serem. Mniam! Przepis (na 4 grube kromeczki):
- 2 jaja
- 50 g surowego kalafiora
- 5 g smalcu (do wysmarowania opiekacza, można też dodać 5 g do środka)
- 10 g łusek babki jajowatej*
- zioła
Dodatkowa opcja dla tych co nie mają opiekacza:
Należy rozprowadzić ciasto na blaszce i upiec w piekarniku na rumiany kolor (około 20-25min w 180stopniach). Następnie pokroić na kawałki. Warto wtedy zrobić z większej porcji i przechowywać w lodówce.
Makro (4 kromki z wliczonymi 5 g smalcu do wysmarowania opiekacza) około 232 kcal
B: 17
T: 16,6
W: 3,2
B: 17
T: 16,6
W: 3,2
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
no raczej nie w tosterze -toster jest do opiekania tostów-chodziło chyba o gofrownice:)
OdpowiedzUsuńSą różne tostery. Widziałam takie, które pieką na poziomo tosty/kanapki czy właśnie taki chlebek z masy :) Nie chodzi o gofrownicę ani o tradycyjny toster pionowy.
Usuńtzw..... opiekacz :)
Usuń