Czekoladowe ciasto z cukinią
Czekolada czyli kakaowiec. Cukinia czyli warzywo. Więc to ciasto można nazwać pieczoną sałatką? 😊 A tak całkiem serio...Jest przepyszne! Wilgotne jak brownie, delikatne jak mus czekoladowy, a do tego niesamowicie pachnie rumem. O smaku nie wspomnę. Są chętni spróbować?:) Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm:
- 5 jaj
- 50 g mąki kokosowej (używam mąki, którą można kupić z 12% rabatem tutaj [KLIK] na hasło: reva12)
- 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego (używam oleju, który można kupić z 12% rabatem tutaj [KLIK] na hasło: reva12)
- 400 g startej cukinii (waga przed odciśnięciem z nadmiaru wody)
- 30 g kakao (używam kakao, który można kupić z 12% rabatem tutaj [KLIK] na hasło: reva12)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (2-3 łyżki do ubicia białek i żółtek dadzą delikatnie słodki smak)
- opcjonalnie (cynamon, kardamon, anyż, aromat waniliowy, cytrynowy itp)
- 1,5-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka rumu lub pół łyżeczki aromatu rumowego
Ubić białka z dużą szczyptą soli i słodzidłem.
Oddzielnie ubić żółtka ze słodzidłem.
Następnie do żółtek dodać mąkę, olej, kakao i odciśniętą cukinię (nie trzeba odciskać jej, aż na "suchy wiór", wystarczy z nadmiaru wody).
Wymieszać całość, a potem delikatnie wmieszać białka.
Piec około 1h w 180 stopniach w tortownicy.
Nie ma sensu sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone, bo będzie wilgotne :) Do ciasta można przygotować polewę z przepisu tutaj [klik].
Ciasto ma niesamowity aromat rumu, jest mięciutkie, wilgotne. Najlepiej przechowywać je w lodówce:)
B: 6,7
T: 17,3
W: 3,7*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Zapomniałam dać olej i wyszedł mi pyszny biszkopt :-) Podałam z kremem z bitej śmietany i mascarponę. Palce lizać :-)
OdpowiedzUsuńZ olejem tylko taka różnica, że wychodzi bardziej wilgotne. Fajny pomysł na podanie :) Smacznego :)
UsuńCzy mogłabyś zrobić na blogu wersję do wydruku ze skróconym przepisem bez zdjęć???
OdpowiedzUsuńTo ciasto będzie moje :) Jeśli nie dzisiaj to w najbliższych dniach :D
Na darmowej wersji bloga nie działa niestety przycisk bezpośredniego drukowania przepisu. Sprawdzałam wiele razy i nic z tego nie wyszło:(
UsuńPozdrawiam.
Witam, jakiego używasz kakao,bo moje nieodtluszczone nie ma takiego ładnego koloru?
UsuńMi masa wyszła dość sucha-chyba za bardzo przyłożyłam się do odciśniecia cukinii
Używam tego popularnego Deco lub Magnetic. Standardowe z większych marketów.
UsuńA co do ciasta... nikt mi nigdy nie napisał, że wyszło suche. Prędzej, że zbyt wilgotne jak Brownie. A na pewno był dodany olej? To zazwyczaj on daje wilgotność ciastom :)
Cukinii faktycznie nie trzeba odciskać aż na suchy wiór (może powinnam o tym też napisać-zaraz poprawię). Chodzi o to, żeby nie płynęła wodą. Jeśli chodzi o pochłanianie płynów to dużą rolę gra też mąką kokosowa, ale w porównaniu do reszty składników nie ma jej tak dużo, żeby wciągnęła wszystko co mokre... Coś nie zagrało :( Może drugie podejście się uda?
Pozdrawiam i mam nadzieję, że wyjaśniłam problem :)
Własnie zrobiłam to ciasto. Jeny! Ono jest pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Na zdrowie:)!
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
to moje pierwsze ciasto w życiu i nie dość, że wyszło, to jeszcze JEST DOBRE (a kucharka ze mnie jest taka, jak z chleba jest danie keto, więc to taki mały cud) 😍
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Na zdrówko:)
UsuńPozdrawiam serdecznie i oby więcej udanych wypieków od Revy:)
Super ciasto! Z chęcią wypróbuję!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować!
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Polecam! Ciasto jest pyszne, duża niespodzianka! Bo smakuje dużo lepiej niż wyglada. Ja piekłam w małej kwadratowej formie i wystarczyło 30 minut.
OdpowiedzUsuńTo prawda, nie jest zbyt piękne, ale pyszniutkie :) Polecam szczególnie z dodatkiem "czekoladowa polewa" z bloga!
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Super przepis, trudno mi pić kawę bez czegoś słodkiego- lata przyzwyczajeń, ciasto nie powala wyglądem, ale jest zaskakująco dobre
OdpowiedzUsuńMiło mi!
UsuńPozdrawiam :)