Truskawkowy dżem z chia
Kolejny przepis z wykorzystaniem truskawek prosto z targu:) Dżem chia! Pychotka :)
- 40 g nasionek chia
- 250 g truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Zblenderowane truskawki gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i dodać nasiona chia oraz cytrynowy sok. Wymieszać. Przelać do słoiczka, schłodzić w lodówce i zjeść w ciągu kilku dni.
Makro (cała porcja): około 285 kcal
B: 8
T: 13
W: 34*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
A jakiś przepis na taki dżem ale żeby postał do zimy?
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować proces tzw. janginizacji czyli długiego gotowania owoców bez cukru, ale z odrobiną soli!
UsuńPozdrawiam serdecznie:)