Tort Kokosowy (z patelni)
Jako fanka kokosa nie mogę się powstrzymać, by raz na jakiś czas nie wykorzystać go w swojej kuchni w przeróżnej postaci. I tak powstały dwa torty kokosowe. Oba bez pieczenia w piekarniku! Będzie potrzebny jedynie mikser i patelnia:) Jeden z nich zrobiony na Dzień Słońca prezentuje się tak:
Biszkopty:
- 3 jaja
- 30 g oleju kokosowego/MCT lub masła (w wersji z nabiałem)
- 30 g mąki kokosowej
- mała, płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub odrobinka sody
- aromat migdałowy lub kokosowy (kilka kropelek)
- 100 g mleka kokosowego/migdałowego
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Jaja ubić. Dodać resztę składników. Wymieszać i usmażyć 3 omlety na oleju kokosowym (lub innym) na patelni. Zostawić do ostygnięcia, a w tym czasie uprażyć 30g wiórek kokosowych.
Jeśli masa na omlety jest zbyt gęsta rozcieńczyć wodą lub mlekiem.
Masa:
- 0,5 kg mascarpone lub stała część mleczka kokosowego z 2 puszek
- 120 g wiórek kokosowych
- aromat migdałowy/kokosowy/wanilia
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Wszystko razem zmiksować.
Składanie tortu:
Biszkopty nasączyć niewielką ilością alkoholu z herbatą lub wodą kokosową. Przełożyć masą (zostawić trochę na górę i boki). Następnie posypać prażonymi wiórkami i obłożyć nimi boki. Dekoracja na zdjęciu to kwiatek z mleczka kokosowego i cytryny.
Makro całego tortu (1 z 10 kawałków bez dekoracji): około 367 kcal
B: 60
T: 370
W: 25*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Mniam.
OdpowiedzUsuń