TRYB JASNY/CIEMNY

Tort Kokosowy z Czekoladą (z patelni)

Drugi torcik kokosowy z patelni. Tym razem bez nabiału i z czekoladowymi omletami, oblany czekoladą :) Brzmi pysznie?

Przepis na tort o średnicy około 20cm:
Biszkopty:
  • 3jaja
  • 30g oleju kokosowego/MCT/masła
  • 20g mąki kokosowej
  • 10g kakao
  • opcjonalnie(erytrol/ksylitol)
  • odrobina proszku do pieczenia lub sody
Wykonanie takie same jak w poprzednim torciku. Ubić jaja, dodać resztę i upiec omlety. Ostudzić. Nasączyć alkoholem lub naparem z herbaty. 

Jeśli masa na omlety jest zbyt gęsta rozcieńczyć wodą lub mlekiem.

Masa 1:
  • stała część mleczka kokosowego z 2 puszek
  • 100g wiórek kokosowych
  • opcjonalnie (erytrol/ksylitol)
Wszystko razem zmiksować i schłodzić.

Masa 2:
  • masło kokosowe czyli zblenderowane 100g wiórek z kilkoma łyżkami wody (pozostałość w puszce po mleczku) i erytrolem do smaku
Składanie tortu:
Omlet, połowa masy 1, omlet, reszta masy 1, omlet i masa 2 na górę. Tort polać schłodzoną czekoladą (30g oleju kokosowego, 10g kakao, 15g erytrolu). Udekorować 50g wiórek kokosowych i świeżym kokosem.
Kto by się nie skusił na taki deserek?:)
Makro (1 kawałek z 8): około 474 kcal
B: 5,8
T: 47 
W: 6,9 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva