Tarta jajeczna (na smalcu)
Kolejna wariacja na temat ciasta na smalcu. I kolejna udana! Pyszna tarta jajeczna. Podobno wygląda jak pizza...Nawet trochę podobnie smakuje :) Świetna na obiad, na kolację, ale i do lunchboxu na zimno do pracy czy na uczelnię.
- 40 g smalcu ze skwarkami
- 40 g babki jajowatej
- 10g mąki kokosowej
- 2 jaja
- dowolne przyprawy, sól
- odrobina wody
Postępować jak w poście z Calzone. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Powinno być bardzo gęste i lekko lepkie. Nałożyć powstałe ciasto na blaszkę jak na zdjęciu. Nakłuć widelcem.
Najlepiej ugnieść mokrymi rękoma. Następnie nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku przez 10min w 180stopniach. Po tym czasie zalać tartę dowolnym nadzieniem i piec razem około 25min.
U mnie nadzienie składa się z:
papryki, kurczaka, boczku, kabanosów, pieczarek, brokuł i 4 jaj oraz ulubionych przypraw.
Makro ciasta oczywiście takie same jak calzone:)
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Makro (same ciasto bez dodatków): około 633 kcal
B: 17,1
T: 52,8
W: 2,6*
B: 17,1
T: 52,8
W: 2,6*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz