Skrzydełka w cytrusach
Chociaż uwielbiam ostre smaki czasem mam ochotę na coś zupełnie innego. Dziś na obiad skrzydełka ze skórką z cytryny i pomarańczy w sosie cytrynowym!
- 500 g skrzydełek z kurczaka
- skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 50 g soku cytrynowego (sok z 1 cytryny)
- łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, szczypta chili, łyżeczka ulubionych ziół, łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu
- 10 g masła do wysmarowania foremki/naczynia
- woda
- opcjonalnie: można dorzucić 3 garście pieczarek
Skrzydełka umyć, posolić i wymieszać w przyprawach. Naczynie do pieczenia lub blaszkę wysmarować smalcem. Ułożyć skrzydełka. Posypać skórką z cytryny oraz pomarańczy i polać sokiem. Piec do miękkości około godzinę lub krócej w 180stopniach. W czasie pieczenia podlać 1/2 szklanki wody. Skrzydełka warto zamarynować wcześnieć przez noc i dopiero upiec lub ugrillować :)
Makro (1/5 całej porcji skrzydełek z przepisu z sokiem i masłem do wysmarowania foremki): około 210 kcal*
B: 11,5
T: 14,2
W: 0,9*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Zawsze dzielę całą potrawę na porcje PRZED obróbką termiczną, ponieważ makroskładniki dla wagi po obróbce są zupełnie inne i nijak mają się do stanu faktycznego :)
B: 11,5
T: 14,2
W: 0,9*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Zawsze dzielę całą potrawę na porcje PRZED obróbką termiczną, ponieważ makroskładniki dla wagi po obróbce są zupełnie inne i nijak mają się do stanu faktycznego :)
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz