Rolada szpinakowa z jajami
Moja wersja rolady szpinakowej :) Z boczkiem, jajami, serkiem i majonezem.
Ciasto:
- 350g odciśnietego, mrożonego szpinaku (początkowo standardowa paczka 450g)
- 3 jaja
- łyżka lub dwie mąki kokosowej (ok 20g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubić, dodać mąkę i resztę składników. Delikatnie wymieszać i rozsmarować na macie silikonowej lub papierze na dużej blaszce. Piec około 15-20min w 180stopniach do delikatnego zarumienienia (ciasto nie może się wysuszyć).
Nadzienie:
- 9 plasterków boczku (ok 100g)
- 6 ugotowanych jaj
- majonez (u mnie 35g)
- twaróg (200g)
W wersji bez nabiału proponuję sam majonez w grubszej warstwie lub majonez zmiksowany z awokado (wyjdzie fajny, zielony kolor ).
Etap przygotowania przed zwinięciem niżej:
Makro (całej rolady z twarogiem): około 1934 kcal
B: 151
T: 138
W: 22*
*Rolada jest wysokobiałkowa ze względu na jaja i twaróg. Składniki można zmienić tak, by zmieniły się proporcje BTW.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz