Praliny (bez i z nabiałem, różne smaki)
Mój pierwszy post...rozpływające się w ustach pralinki ! Ktoś chętny na cudowne kuleczki, oblane pyszną czekoladą?
- 200 g mascarpone
- opcjonalnie: ertrol/ksylitol/stewia
dodatkowo w zależności od smaku dodajemy:
- w wersji czekoladowej: 15g kakao, 10g mąki kokosowej
- w wersji orzechowej: 15g mąki orzechowej i ok 50g orzechów (migdały, laskowe, włoskie itp.)
- w wersji kokosowej: 15g mąki kokosowej i 30g wiórek (lub 50g wiórek)
- w wersji kawowej: 15g kawy mielonej (lub około 50ml naparu i 10g mąki kokosowej)
- w wersji owocowej: 30ml dowolnego soku owocowego +5g mąki kokosowej (opcjonalnie skórka np. z cytryny/aromat owocowy)
- w wersji miętowej: łyżka suszonej, drobno zmielonej mięty (lub aromat miętowy/nalewka)
- w wersji z galaretką: 100g gotowej galaretki owocowej
- w wersji z herbatą: łyżka liści zmielonej herbaty
Wszystko zmieszać i delikatnie ulepić pralinki. Następnie schłodzić i oblać polewą.
Tak prezentują się: wersja czekoladowa
oraz orzechowa.
Przepis na bazę (w wersji bez nabiału):
- 200 g stałej części z mleczka kokosowego (odmierzyć dopiero po długim schłodzeniu w lodówce)
- + dodatki jak wyżej
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Wszystko zmieszać, schłodzić, a następnie ulepić pralinki, gdy masa będzie gęsta. Na koniec oblać polewą.
Przepis na polewę (porcja na 400 g mleczka lub mascarpone czyli dwa wybrane smaki):
- 100g gorzkiej czekolady (min 75%)
- 50g oleju kokosowego
- szczypta soli
- 5 g żelatyny
Pralinki pokryłam podwójną warstwą schładzając pomiędzy warstwami.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Makro (baza i polewa 1 pralinki, należy dodatkowo wliczyć dodatki wybranych smaków): około 90 kcal
B: 1
T: 8,7
W: 1,4 *
W: 1,4 *
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz