Placuszki z cukinią
Uwielbiam łatwe i proste przepisy jak ten. Dodatkowo placuszki można zabrać do lunchboxu do pracy czy na uczelnię. Świetne zarówno na gorąco jak i zimno. Bez dodatków oraz z mnóstwem: mięsem, majonezem czy śmietaną. Oczywiście na adaptacji unikamy sosów na bazie śmietany i majonezu, więc najlepiej podać w prosty sposób np. ze skwarkami podsmażonymi na patelni czy sadzonym jajem:) Pychota!
Przepis (8-10 sztuk):
- 2 jaja
- 150g startej cukinii
- sól, pieprz, zioła
- ok 30g smalcu/oleju/masła do smażenia
- opcjonalnie: łyżka łusek babki jajowatej*
Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Jaja rozbełtać i wymieszać z cukinią oraz przyprawami (solić dopiero na talerzu). Smażyć na smalcu lub oleju na rumiany kolor. U mnie podane ze skwarkami.
*Po dodaniu łusek babki jajowatej placuszki łatwiej smażyć i zawierają więcej błonnika, ale nie jest to składnik obowiązkowy.
*Po dodaniu łusek babki jajowatej placuszki łatwiej smażyć i zawierają więcej błonnika, ale nie jest to składnik obowiązkowy.
Makro (cała porcja 10 sztuk z wliczonym tłuszczem do smażenia bez łusek babki): około 463 kcal
B: 16,5
T: 41
W: 7*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
B: 16,5
T: 41
W: 7*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Uwielbiam <3 i dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń