Pizzerinki, cebularze lub pizza
Ciasto na pizzę lub pizzerinki na smalcu i skwarkach? Czemu nie :) Kolejna wersja mojego przepisu na chleb, który znajdziecie tutaj (klik). Tym razem w wersji dwóch pizzerinek na wynos. Chętni?:) Przepis na 1 sporą pizzę z cienkim ciastem lub 2 pizzerinki/cebularze (z przepisu na chlebek [klik]):
- 25 g smalcu ze skwarkami (lub oleju kokosowego czy masła)
- 20 g łusek babki jajowatej
- 5 g mąki kokosowej*
- 4-5 łyżeczek wody
- 1 jajo
- sól, pieprz, szyczpta bazylii i oregano do smaku
- opcjonalnie: szczypta proszku do pieczenia lub sody
*Można pominąć mąkę kokosową i dodać 5 g babki więcej lub nie dodawać tyle wody, a jedynie łyżkę czy dwie.
Wszystko razem wymieszać. Odczekać aż babka wciągnie płyny i zagęści ciasto (od 2-10 minut). Powinno być bardzo gęste i zbite w kulę. Jeśli mocno się klei i jest rzadkie należy dodać łyżeczkę więcej babki. Podzielić na 2 porcje (lub 1 dużą w przypadku pizzy) i rozłożyć w dowolnym kształcie na macie silikonowej lub papierze do pieczenia na blaszce (można zrobić bardzo cieniutką jak ja, bo i tak ciasto ładnie trzyma strukturę po upieczeniu). Ciasto wystarczy mocno rozgnieść rękoma, nie trzeba używać wałka.
Następnie nałożyć wybrane dodatki np: pieczarki, ser i Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. W przypadku cebularzy nałożyć dowolną ilość podsmażonej cebulki i posypać serem. Można posypać słodką papryką i odrobinką chili przed pieczeniem.
Są przepyszne i idealne na wynos. Świetnie trzymają się w dłoni i można je zapakować w papier czy folię na lunch :)
Makro (ciasto na 2 pizzerki/cebularze lub 1 pizze bez dodatków): około 256 kcal
B: 8,5
T: 24
W: 1,3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Makro (ciasto na 2 pizzerki/cebularze lub 1 pizze bez dodatków): około 256 kcal
B: 8,5
T: 24
W: 1,3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Najlepsza keto pizza, jaką jadłam do tej pory ;)
OdpowiedzUsuńWszystkie na warzywnym spodzie przerobiłam, ale to jest hit ;)
Dziękuję pięknie za miłe słowa :)) Bardzo się cieszę, że tak posmakowała. Jej ogromny plus jest taki, że genialnie trzyma się w dłoni i można wziąć na wynos :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziś było drugie podejście z podwójnej porcji :)
UsuńNawet mąż stwierdził, że dobra :)
Oo no to podwójna recenzja na plus!
UsuńTym bardziej mi miło :)))
MEGA pizza ;) też robiłem z podwójnej porcji, wszystkim smakowało. Dzięki za przepis!
UsuńBardzo mi miło. Polecam się!
UsuńPozdrawiam :)
Już drugi raz ją robię i na pewno nie ostatni. Pycha! Dziękuję bardzo za przepis :)
UsuńJuż drugi raz ją robię i na pewno nie ostatni. Pycha! Dziękuję bardzo za przepis :)
UsuńBardzo proszę i życzę smacznego z każdym kolejnym przepisem :))
UsuńCzym zastąpić babke?
OdpowiedzUsuńMożna skorzystać z innego przepisu na pizzę. Jest ich dość dużo na blogu :) Ewentualnie zmielonymi wiórkami/mąką kokosową jeśli bardzo słodki smak nie przeszkadza do pizzy.
UsuńPozdrawiam :)
Hej, Byłem na Twoim blogu wczoraj, powiedz mi czy zdawało mi się czy zniknał przepis na pizzę na spodzie z chleba, kojarzę jakieś zdjecie z tym spodem i "ciastem" w tortownicy.
OdpowiedzUsuńChciałem go zapisać a nie potrafię znaleźć.
Mam wielką nadzieję, że nic nie znika samoczynnie, a ja nic nie usuwam:) Czy chodzi o przepis "Zapiekanka na cieście chlebowym"?
UsuńPozdrawiam!