Pieczeń a'la pasztet z jajami
Całe życie nie mogę się przekonać do wątróbki...W odpowiedzi na wersję na uwielbiany przez wielu pasztet powstała pieczeń a'la pasztet z jajami.
- 0,5kg mięsa mielonego (dowolne mięso wieprzowe lub wołowe, u mnie łopatka)
- 1 jajo (do mięsa)
- 100g cebulki przysmażonej na patelni
- 50g sera żółtego
- 2 jaja do wybicia na górę (lub więcej, zależy od wymiarów keksówki i zrobionego dołka na jaja)
- przyprawy, zioła, sól, pieprz
Należy zrobić miejsce na jaja, które zostaną wbite pod koniec pieczenia (ostatnie 5-7min). W tym celu na środku keksówki rękoma wygnieść dołek. Pieczeń z łopatki należy wstawić do piekarnika na 180stopni na około 45-50min. Po tym czasie wbić jaja i dopiec jeszcze kilka minut, aż białko jaj się zetnie, a żółtko pozostanie jak najbardziej płynne.
Makro (cała pieczeń): około 1728 kcal
B: 115
T: 140
W: 2
Makro (1 z 10 kawałków): około 173 kcal
B: 115
T: 14
W: 0,2*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz