TRYB JASNY/CIEMNY

Placuszki kalafiorowe

Kolejna opcja dla fanów kalafiora. Pyszne i proste placuszki!

Przepis na 10 placuszków:
  • 150 g surowego kalafiora (można użyć nieco mniej lub nieco więcej od 100 do 200 g)
  • 2 jajo
  • 20 g smalcu do smażenia
  • sól, pieprz, zioła, cebulka, czosnek
Kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dokładnie wymieszać z resztą składników, a następnie doprawić (solić dopiero na talerzu!). Usmażyć placuszki na rumiany kolor na małym ogniu z każdej strony. Podawać z ulubionymi składnikami np polane śmietaną lub posypane skwarkami. 

Makro (placuszki z wliczonym smalcem): około 376 kcal
B: 18
T: 31,6
W: 4,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Wygląda pysznie�� Bardzo proszę o listę DAŃ a nie produktów wskazanych na adaptacji. Brakuje mi pomysłów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zerknąć do etykiety "adaptacja" :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Przepraszam, może to głupie pytanie ale wolę się upewnić. Czy smalec to do smażenia na patelnie czy daje go do masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyraźnie podane :) "20 g do smażenia"

      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Genialne placuszki! u mnie z sosem z jogurtu greckiego z czosnkiem, ogórkiem i szczypiorkiem

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva