Mięsny tort
Mięsny tort w sam raz na Dzień Matki :) Miały być mielone, ale spontanicznie wyszedł tort. Przełamany słodkimi i ostrymi smakami. Zawiera: warstwę mięsa, konfiturę z czerwonej cebuli, smażoną cukinia w plasterkach, ser, pieczarki, ponownie cukinię, smażony sos z papryki, domowy majonez i dekorację z cukinii :)
Przepis na średni torcik mięsny:
Warstwa mięsa:
- 0,7kg mięsa mielonego (u mnie boczek, łopatka, karkówka)-oczywiście można więcej niż 0,7kg
- 1 jajo
- 3 ząbki czosnku, pół małej cebuli
- przyprawy, chili, papryka, sól, pieprz itp
Wszystko razem wyrobić, uformować dwa grube kotlety w kształcie koła i upiec w piekarniku (180stopni około 30-40min).
- 3 małe czerwone cebule
- kieliszek czerwonego wina wytrawnego
- 20g smalcu
- sól, pieprz, chili
Podsmażyć cebulę na smalcu, wlać wino i smażyć do momentu uzyskania miękkiej cebuli. W razie potrzeby podlewać wodą.
Warstwa smażonej cukinii i warstwa pieczarek:
- 150 g pieczarek
- 150 cukinii
- 20g smalcu
Pokroić cukinie w plasterki i usmażyć na 10g smalcu. Tak samo pieczarki.
Warstwa czerwonego sosu:
- 1 duża papryka
- 20g smalcu
- sól, pieprz
Pokroić w kostkę i usmażyć do miękkości, a następnie zblenderować.
Warstwa majonezu-przepis tutaj.
Dodatkowo do środka poszedł ser. Jeśli złożycie tort szybko ser się roztopi. Jeśli nie to można cały tort wsadzić na chwilę do piekarnika, a następnie oblać czerwonym sosem paprykowym oraz majonezem i zjeść :)
A tak wygląda w przekroju. Może nie robi szału stroną wizualną, ale smakuje ekstra!
Makro (1/4 tortu): około 830 kcal
B: 40
T: 70
W: 10*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
B: 40
T: 70
W: 10*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz