Knoppersy
To chyba będzie hit! Pyszne, chrupiące, czekoladowe i mocno orzechowe. Knoppersy w wersji keto ;)
Przepis na 4 duże sztuki:
Wafelki:
- 3 jaja
- 35 g mąki kokosowej
- 10 g łusek babki jajowatej
- 15 g oleju kokosowego
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
*Można również zrobić wafelki z kruchego ciasta z przepisu tutaj. Postępować jak w poście z kruchym ciastem, a potem upiec cieniutkie 4 kwadraty w 180 stopniach przez około 10min. Potem przejść do smarowania masami.
Wszystko wymieszać, zostawić na chwilę do zgęstniecia. Rozsmarować cieniutko na silikonowej macie (u mnie wymiary 28x28cm). Piec krótko do zrumienienia ok 10-15min w 180stopniach. Pokroić na 4 kwadraty.
Nadzienie czekoladowe:
- 10g kakao
- 25g oleju kokosowego
- 20g odżywki orzechowej (lub drobno mielonych orzechów)
- 10g mąki kokosowej
- opcjonalnie: (erytrol/ksylitol/zmielone orzechy)
Rozpuścić olej, dodać resztę składników, wymieszać i schłodzić.
Nadzienie orzechowe:
- 50g masła orzechowego (laskowe, migdałowe lub inne ulubione)
- 50g drobno pokrojonych orzeszków (najlepiej laskowe)
Wszystko wymieszać.
Nadzienie białe:
- 150g stałej części mleczka kokosowego
- 20g wiórek kokosowych
- opcjonalnie(erytrol,ksylitol)
Wszystko wymieszać i krótko schłodzić.
Polewa czekoladowa:
- 25g oleju kokosowego
- 5g kakao
- 10g odżywki czekoladowej lub mąki kokosowej
- opcjonalnie (erytrol, ksylitol)
Rozpuścić olej i wymieszać z resztą składników. Schłodzić.
Posmarować pierwszy wafelek nadzieniem czekoladowym. Przełożyć kolejnym wafelkiem i posmarować nadzieniem orzechowym. Potem znów wafelek i nadzienie białe, a na to ostatni wafelek. Schłodzić bądź krótko zmrozić do połączenia mas. Schłodzoną polewą polać wafelki i pokroić na cztery knoppersy.
B: 19,4
T: 44,5
W: 9*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz