Gofry na mleczku kokosowym
Jedna z moich ulubionych wersji na gofry. Delikatne, puszyste, sycące i równie pyszne na drugi dzień. Idealne z masłem orzechowym, owocami lub po prostu posypane słodzidłem :)
- 150 g stałej części mleczka kokosowego z puszki
- 2 jaja
- 20 g mąki kokosowej
- 10 g łusek babki jajowatej
- 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła albo oleju MCT)
- 20 g wiórek kokosowych
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: cynamon, wanilia
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (do masy lub do posypania)
Wszystko razem wymieszać.
Ciasto powinno być bardzo gęste, ale nie grudkowate. Jeśli tak jest można dodać kilka łyżek wody kokosowej pozostałej w puszce. Usmażyć 4 gofry w wysmarowanej tłuszczem gofrownicy. Ciasto jest gęste, trzeba je ładnie rozprowadzić w gofrownicy.
Wyłożyć ulubione dodatki: bita śmietana, masło orzechowe itp.
B: 11,5
T: 42,5
W: 5,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Dwa razy próbowałam (wszystkie proporcje podane w przepisie zachowałam) i za każdym razem gofry przywierają do gofrownicy :( nie wiem co jest nie tak.Tłuszcz, tłuszcz i rozgrzana gofrownica były, co może być nie tak?
OdpowiedzUsuńProszę spróbować jeszcze większej mocy wypiekania. Niestety je smaży się ciężko choć są bardzo dobre i warto "wyczuć".
UsuńPozdrawiam!
W smaku fenomenalne, ale faktycznie przywierają i przez to sa całe rozwalone. Reva, jak pieczesz?
OdpowiedzUsuńTrzeba dobrze wypiekać. To samo dzieje się z goframi "zwykłymi na glutenie", gdy gofrownica jest zbyt słabej mocny lub zbyt mało rozgrzana. I oczywiście warto przesmarować lekko tłuszczem:)
UsuńPozdrawiam!