Domowe mleko kokosowe
Od dawna chodziło za mną domowe mleko kokosowe. Mleczko króluje w mojej kuchni już długo, ale obok mleka zawsze tylko przechodziłam, bo odstraszała mnie cena i skład. Teraz mamy swoje, domowe w wersji 2 zł za litr!
Przepis na 1 litr:
Wersja z wiórków:
Wersja z wiórków:
- 1 szklanka wiórek
- niecałe 4 szklanki wrzątku
- szczypta soli
- opcjonalnie: szczypta cynamonu, kilka kropel ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
Wersja ze świeżego kokosa:
- 1 sztuka kokosa (około 200 g miąższu)
- niecałe 4 szklanki wrzątku
- szczypta soli
- opcjonalnie: szczypta cynamonu, kilka kropel ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
Miąższ kokosa pokroić na bardzo małe kawałki i drobniej zblendować. Do wiórków lub kokosa wlać 1 szklankę wrzątku i miksować/rozdrabniać/blendować przez kilka minut. Im dłużej tym lepiej (składniki odżywcze przejdą do wody z kokosa).
Powinna powstać gęsta masa. Dodać drugą szklankę wrzątku i ponownie blendować. Następnie wlać resztę wrzątku, zamieszać i pozostawić, aż wiórki/kokos oddadzą cały aromat. Po ostygnięciu przelać masę przez sitko lub gazę i mocno odcisnąć. Ostudzone mleko przelać do szklanego słoika lub butelki. Mleko przechowywać przez około 5 dni w lodówce w słoiku lub szklanej butelce. Wstrząsnąć mocno przed użyciem, ponieważ część tłusta oddziela się od wody podobnie jak w mleczku kokosowym z puszki.
Powinna powstać gęsta masa. Dodać drugą szklankę wrzątku i ponownie blendować. Następnie wlać resztę wrzątku, zamieszać i pozostawić, aż wiórki/kokos oddadzą cały aromat. Po ostygnięciu przelać masę przez sitko lub gazę i mocno odcisnąć. Ostudzone mleko przelać do szklanego słoika lub butelki. Mleko przechowywać przez około 5 dni w lodówce w słoiku lub szklanej butelce. Wstrząsnąć mocno przed użyciem, ponieważ część tłusta oddziela się od wody podobnie jak w mleczku kokosowym z puszki.
B: 0,1
T: 1
W: 2,7*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości odżywcze pochodzą z średnich wartości odżywczych mleka (nie mleczka z puszki) ze sklepu z kartonu. Wartości odżywczych domowego mleka nie można zmierzyć bez skorzystania ze specjalistycznych sprzętów do pomiaru wartości kalorycznej (kalorymetrów).
W: 2,7*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości odżywcze pochodzą z średnich wartości odżywczych mleka (nie mleczka z puszki) ze sklepu z kartonu. Wartości odżywczych domowego mleka nie można zmierzyć bez skorzystania ze specjalistycznych sprzętów do pomiaru wartości kalorycznej (kalorymetrów).
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
A da jakoś radę mikserem, kiedy blendera brak?
OdpowiedzUsuńMoże być problem. Wiórki należy maksymalnie rozdrobnić, żeby oddały smak i wartości. Można się pobawić w mielenie w młynku, a potem potraktowanie mikserem, ale czy się uda to nie gwarantuję niestety.
UsuńPrzed chwila lekko zagotowalam i studze :-) Juz sie efektöw nie moge doczekac :-D
UsuńWyszlo mi 500 ml mleka ( z podanych skladniköw) .Mleko pychota ,a z resty robi sie maka :-) Przy okazji zrobilam tez Rafaello ,wszystko obledne -dziekuje za Twoje przepisy .-*
UsuńP.S. - Tez lubie metal ,zwlaszcza Black i Gothick :-D
Super! No tak mniej wiecej 0,5l wychodzi :) Widzę, że mam tu takiego fana kokosa i metalu jak ja hihih. Pozdrawiam gorąco i smacznego :)
UsuńDzień dobry:) jak zrobić z pozostałych wiórków mąkę? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrzeba wysuszyć w piekarniku i zmielić na pył, ale nie będzie to idealna mąka do wypieków. Raczej do kruchego ciasta lub chleba niż biszkoptu:)
UsuńPozdrawiam serdecznie!