Deser a'la Oreo
Osobiście nie przepadam za smakiem oreo, ale ten deserek wymyślony na poczekaniu bardzo mi smakował :) Może i komuś z Was przypadnie do gustu.
Przepis (na 5 pucharków):
Kruszony biszkopt:
- 3 jaja
- 40 g mąki kokosowej
- 10 g kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Ubić jaja, dodać resztę składników, rozsmarować na cienką warstwę na macie silikonowej lub blaszce i krótko piec w piekarniku (około 15min w 180stopniach) do zrumienienia. Następnie pokruszyć na kawałeczki.
Środek:
- 330 g śmietanki 36% (ubitej) lub w wersji bez nabiału stała część z 2 puszek mleczka kokosowego (ubite na śmietankę)
- łyżeczka rozpuszczonej żelatyny
- opcjonalnie erytrol/ksylitol
Wymieszać delikatnie śmietanę z żelatyną.
Składanie deseru:
Na dno pucharków wyłożyć pokruszony biszkopt (pół porcji). Można nasączyć naparem z kawy/herbaty lub alkoholem. W mojej wersji na biszkopt poszły kawałeczki kiwi (można pominąć). Następnie do pucharków wyłożyć śmietankę 36% lub kokosową. Na samą górę druga połowa pokruszonego i nasączonego biszkoptu. Schłodzić w lodówce.
Można udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi, świeżym kokosem, posypać kawą, kakao lub innymi dodatkami :)
Makro (1 pucharek bez dodatków): około 292 kcal
B: 7
T: 28
W: 3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
B: 7
T: 28
W: 3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz