TRYB JASNY/CIEMNY

Delicje z pomarańczą

Pamiętacie biszkopty? Dziś postanowiłam wykorzystać ten przepis do zrobienia pysznych delicji wielkości dłoni. Oto efekt. Wybaczcie niezbyt misterne wykonanie 😃 Odezwała się we mnie dusza artysty.

Przepis na 8 dużych sztuk biszkoptów:

Przepis na galaretkę:
  • 150g pomarańczy lub innych owoców np truskawek czy jagód, malin 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • odrobina wody
  • opcjonalnie (erytrol/ksylitol)
Owoce zblenderować, dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i dokładnie wymieszać. Nalać do foremek (u mnie foremki na muffiny w okrągłym kształcie). Musi wyjść tyle sztuk ile macie biszkoptów. Wstawić do lodówki aby galaretka zastygła.
Przepis na czekoladę:
  • 40g oleju kokosowego
  • 10g kakao
  • 15g owocowej odżywki białkowej (można pominąć i dać łyżeczkę żelatyny oraz dodać więcej erytrolu/ksylitolu, bo odżywka nadaje słodkiego smaku)
  • opcjonalnie (erytrol/ksylitol)
Wszystko razem rozpuścić i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby polewa nieco zastygła przed oblaniem delicji.

Na biszkoptach ułożyć zastygniętą galaretkę. Oblać czekoladą i wstawić do lodówki.
Makro (1 wielka delicja z pomarańczą): około 217 kcal
B: 6
T: 19
W: 5,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Malinowe delicje 😍 oj bedzie się działo w weekend 😁
    I oczywiście gratulacje z racji zaliczenia!👍👊👏

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva