Chrupiące pierogi z kapustą i grzybami
Nie lubię upałów...Ale kocham zimę i święta. Poszłam więc za ciosem i z drugiej (takiej samej) porcji ciasta jak na pizzerinki zrobiłam pierożki. Tylko tym razem bez skwarek, ponieważ trudno z nimi formować pierogi. Namiastka świąt na talerzu :)
Farsz (na 1 porcję czyli 6 pierogów ):
- garść kapusty kiszonej
- 2-3 grzybki
- przyprawy
- łyżka smalcu/masła
Wszystko razem podsmażyć do miękkości na smalcu/maśle. Wczesniej drobno posiekać.
Ciasto podzielić na 6 porcji i ulepić kuleczki. Każdą kuleczkę rozgnieść w dłoniach na płaskie kółko i nałożyć odrobinę farszu. Następnie uformować dowolny pieróg. Zwinne palce mile widziane, bo ciasto jest kapryśne :) Piec tyle co pizzerinki czyli 25min w 180stopniach do zarumienienia.
Makro (ciasto bez dodatków): około 256 kcal
B: 8,5
T: 24
W: 1,3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
B: 8,5
T: 24
W: 1,3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz