Chmurki z jajek
Kolejne pyszne danie. Szybkie i proste chmurki z jajek na spodzie z cukinii i papryki! Py-cho-ta :) Koniecznie spróbujcie tej wersji tego dnia.
Poniżej podane ze smażoną łopatką wieprzową, fasolką, posypane skwarkami i polane smalcem pozostałym ze smażenia mięsa. Dla adaptujących w wersji bez fasolki szparagowej. Możecie ją zamienić na szparagi:)
- 2 jaja oddzielnie żółtka i białka
- 170g cukinii
- 100g papryki
- sól, pieprz, przyprawy
- smalec ok 20g
Cukinię pokroić na plasterki, a paprykę na paseczki. Podsmażyć na smalcu, a następnie ułożyć na blaszce jak poniżej:
Następnie ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i ułożyć na spodzie z cukinii (zrobić dziury na żółtka).
Piec około 25min w 180 stopniach do zarumienienia. Po tym czasie wbić do dziurek żółtko i piec jeszcze minutę, a następnie wyłączyć piekarnik i zostawić na kolejną minutę, aby całość doszła. Żołtko powinno wyjść wtedy bardzo płynne.
Makro (2 chmurki z wliczonym smalcem): około 393 kcal
B: 16
T: 31
W: 12,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
B: 16
T: 31
W: 12,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz