Calzone czyli big "pierożek"
Tak mi się spodobało połączenie składników na mój chlebek ze smalcem, który powstał zupełnie przypadkiem, że tworzę z niego inne wariacje jak np. Calzone czyli wariacja na temat pierogów. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba ta wersja :)
Przepis na ciasto:
- 40 g smalcu ze skwarkami
- 40 g babki jajowatej
- 10g mąki kokosowej
- 2 jaja
- dowolne przyprawy, sól
- odrobina wody
Nadzienie dowolone:
- np karkówka, brokuły, papryka, pieczarki, cebula (wszystko wcześniej podpieczne)+ser
Wszystkie składniki wymieszać i rozgnieść na cienki kwadrat mokrymi rękoma najlepiej na macie silikonowej. Ciasto jest trochę rwące się, ale nie powinno być z tym większych problemów. Następnie nałożyć wybrane nadzienie i zwinąć jeden róg tak, aby wyszedł trójkąt. Można popracować nad kształtem i dowolnymi wzorkami np widelcem nakłuć boki. Piec około 40min w 180stopniach do zarumienienia. Jeżeli ciasto wyjdzie grubsze można piec kilka/kilkanaście minut dłużej. Upieczone powinno być chrupiące po nakłuciu nożem.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Witam. Mam pytanie. Czy po napełnieniu farszem tego pieroga gotuje się w wodzie czy piecze w piekarniku tak jak ten chlebek na smalcu? Jakie temperatury i jakie czasy?
OdpowiedzUsuńPiecze się tak samo jak chlebek :) W zależności od grubości może być 10min krócej. W wodzie nie próbowałam z racji tego, że to naprawdę wielki pieróg. Zawsze piekę w 180stopniach te przepisy z modyfikacją chlebka.
UsuńCzym zastąpić smalec? Masło ghee, olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńSwietne przepisy ☺️
Dziękuję bardzo :) Masło i olej się sprawdzą bez problemu :)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)