Bułeczki na oleju kokosowym
Niedawno na blogu pojawił się chlebek na smalcu z przepisu tutaj [klik]. Czas na bułeczki:)
- 2 jaja
- 15g mąki kokosowej
- łyżeczka proszku do pieczenia (lub szczypta sody i odrobina octu do zgaszenia)
- 25g łusek babki jajowatej
- 50g rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła/smalcu)
- 1/3 szklanki wody kokosowej (z puszki) lub zwykłej mineralnej
- duża szczypta soli +ulubione zioła
- opcjonalnie (łyżeczka sezamu do posypania na górze bułeczek)
Ubić jaja do puszystości, wlać wodę kokosową (lub zwykłą) i olej, a następnie babkę, mąkę, proszek, sól i wymieszać. Ciasto powinno wyjść niezwykle delikatne, puszyste. Należy nakładać je łyżką do foremek najlepiej na muffinki. Piec w 180stopniach około 45min do zarumienienia. Nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia.
Makro (6 malutkich bułeczek na wodzie):BTW 14:67:2.
Makro (1 bułeczka na wodzie): BTW: 2,3:11,2:0,3
Makro ( 6 bułeczek na wodzie kokosowej): BTW: 14,5:67:5,5
Makro (1 bułeczka na wodzie kokosowej): BTW: 2,4:11,2:0,9
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Dziękuję :D teraz będę mogła zajadać się bułkami bez patrzenia na wielkie węgle :)))
OdpowiedzUsuńKeto bułki, które są chrupiące, a nie gumowe ! Rewelacyjne. Do tej pory dla mnie niejadalne było pieczywo z babką, chrzęści w zębach, aż mi skóra cierpnie ;) Co prawda keto to dla męża, ale te to i ja mogę jeść :) Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) Na zdrowie!
UsuńIle kcal?
OdpowiedzUsuńOkoło 118kcal jedna ;)
UsuńCzy łupiny babki jajowatej to to samo co łuski?
OdpowiedzUsuńMożna takie bułeczki podgrzewać np w mikrofali?
Łuska to to samo co łupina owszem :) Można je podgrzewać, a nawet upiec w mikrofali (kiedyś mi się udało), ale nie pamiętam jaka moc i ile - do przetestowania najlepiej z porcji z 1 jaja :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję za odpowiedź i również pozdrawiam :)
UsuńFajny przepis, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCzy sezamem sypiesz po pieczeniu czy przed? Bo rozumiem w trakcie się nie da bo nie można otwierać piekarnika.
Albo przed wystawieniem do piekarnika albo jedynie dla ozdoby do zdjęcia po upieczeniu;) Na pewno będą smakować i bez sezamu;) Można posypać żółtym serem i wyjdą pyszne serowe bułeczki.
UsuńPozdrawiam i udanych bułeczek;)
Upiekłam bułeczki i ładnie urosły w trakcie pieczenia. Przeleżały przez 10-15 minut jeszcze w nagrzanym piekarniku i opadły. Co mogło pójść nie tak?
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że mąka i na babka musiały słabo wchłonąć płyny i dlatego opadły. Choć przyznam szczerze, że z tego przepisu jeszcze mi się nie zdarzyło, że opadły 🤔
UsuńMam badzieje, że kolejne próby pójdą lepiej;) Spróbuj jeszcze wydłużyć czas pieczenia i dać mniej płynów.
Czym mogę zastąpić babke jajowatą? Albo gdzie ją kupie? Mam dostęp do babki płesznik ewentualnie.
OdpowiedzUsuńMożna zrobić bułeczki z przepisu na np "biszkoptowy chlebek". Jest bez łusek. A jeśli chodzi o stricte łuski to są w zielarskich, aptekach i sklepach bio-najtaniej oczywiście wychodzi zamówić online w czasie kupowania innych produktów. Z płesznika nie wychodzą tak ładnie.
UsuńPozdrawiam :)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
A ja miałam ochotę na czekoladowe bułeczki :D Dodałam erytrytolu,siekanej czekolady,kakao i trochę aromatu czekoladowego i wyszły cudne czeko pączusie ( w silikonowej formie do donutów) POLECAM :D
OdpowiedzUsuńO mniam! Muszę wypróbować :)
UsuńSmaczności!
Czy bułki nadają się się do hamburgerów?
OdpowiedzUsuńTak, ale warto je upiec w szerszej formie - np. w okrągłych kokilkach. Na blogu są też fajne Grahamki - świetne do burgerów.
UsuńPozdrawiam serdecznie!