Budyń waniliowy
Budyń waniliowy z mleka kokosowego! Kolejny prosty i szybki deserek. Od dawna za mną taki chodził. W końcu się doczekał swojej kolejki :)
- 200 g mleka kokosowego lub innego
- 2 żółtka
- 10 g mąki kokosowej
- 30 g wiórek kokosowych
- 15 g masła lub oleju kokosowego
- opcjonalnie (erytrol/ksylitol)
- wanilia/aromat waniliowy (kilka kropel lub ziarenek)
Prawie całe mleko zagotować z wanilią, wiórkami i olejem/masłem (i ewentualnie z erytrolem/ksylitolem). W odlanych kilku łyżkach mleka rozbełtać żółtka i dodać mąkę kokosową. Następnie wlać do gotującego się mleka i szybko mieszać, aż zgęstnieje. Udekorować i zjeść :)
Makro (porcja bez dekoracji): 520 kcal
B: 10
T: 50
W: 7,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
B: 10
T: 50
W: 7,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Wiem że ogólnie budyń to szybkie danie ale budyń kokosowy mnie rozłożył! Mówiłam już ze dzięki tobie zaczynam jeść na nowo? 😁
OdpowiedzUsuńZrobiłam budyń z Twojego przepisu z lekkimi modyfikacjami. Mleko kokosowe zamieniłam na sojowe, masło zamieniłam na masło kokosowe. Dodałam też o łyżeczkę więcej mąki kokosowej. Budyń wyszedł świetny. Bardzo smaczny i kremowy. Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje. Jest dużo opcji modyfikacji, więc można kombinować;)
UsuńPozdrawiam;)
Zrobiłam i super wyszedł, zastnawiam sie tylko, czy zamiast ksylitolu moge urzyc zwykłego białego cukru, jest duzo bardziej tanszy.
OdpowiedzUsuńOczywiście. Jednakże mój blog prowadzę zgodnie pod diety keto, paleo, low carb, optymalną co oznacza, że czystego cukru tutaj nikt raczej nie znajdzie w przepisach. Jeśli nie dba Pani o ilość węglowodanów w diecie ani IG to można zastąpić łyżeczką :)
UsuńPozdrawiam :)
Moje drugie podejście i tym razem udane ;)
OdpowiedzUsuńPoprzednio nie trzymałam się proporcji :)
Dodałam na koniec płatki migdałowe i trochę borówek.... PYCHA!!!
Tylko następnym razem zblenduję po zrobieniu, bo mi wiórki w zęby wchodzą :D
Miło mi :))) Mhhm z borówkami musi być pyszne! Wypróbuję i ja Twoją wersję :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Olejem? Nie widzę w spisie składników oleju. Zatem chodzi o olej i nie ma go na liście czy o coś innego?
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do zrobienia, dlatego pytam ;)
Olej/masło - już poprawiłam ten dopisek :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!