Biszkopty z ciasta parzonego
Kolejne (nie)udane podejście do keto karpatki zaowocowało powstaniem pysznych biszkopcików. A właściwie biszkoptów, bo są ogromne!
- 100g masła
- niecała szklanka wody (lub jeśli wasza mąka kokosowa chłonie słabo to 3/4 szklanki)
- 80g mąki kokosowej
- 3 jaja
- mała łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia w wersji na słodko
Zagotować masło i wodę. Wsypać mąkę i mieszać, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić, a następnie wbijać po 1 jaju i dokładnie wmiksować. Powtórzyć czynność 3 razy, a następnie wykładać łyżką na blaszkę porcje ciasta. Piec do zrumienienia w 180 stopniach około 15-20min.
Są pyszne w wersji z masłem orzechowym lub dżemem, nutellą z awokado. W wersji wytrawnej(wtedy bez erytrolu) jako spód do kanapek np. z łososiem :)
Można też zrobić pyszne Delicje! Przepis znajdziecie tutaj.
Można też zrobić pyszne Delicje! Przepis znajdziecie tutaj.
Makro (całości czyli 8 wielkich sztuk): około 1186 kcal
B: 35
T: 110
W: 14*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
B: 35
T: 110
W: 14*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Dzisiaj po powrocie ze studiow robie :d <3 keto mleczna kanapka byla zachwalana pod niebiosa :)
OdpowiedzUsuńwow! Rewelacja! Muszę to wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSą super do wędzonego łososia, a także w postaci.. "delicji" (przepis również na blogu!).
UsuńPozdrawiam serdecznie! :)