Białe Michałki orzechowe
Michałki! Chodziły za mną długo, aż doczekały się swojej wersji. Tutaj z odżywką, która nadała im słodkiego, orzechowego smaku. Na innych blogach znajdziecie wiele różnych wersji tych cukierków. U mnie opcja z masłem kokosowym, olejem i wpc jako bazą.
Przepis na około 20 sztuk:
- 50g roztopionego oleju kokosowego
- 50g drobno posiekanych orzeszków (migdały lub laskowe)
- 80g masła kokosowego (czyli zblenderowane na mus wiórki kokosowe z łyżką wody/mleka lub gotowa pasta kokosowa)
- 20g odżywki orzechowej lub mąki kokosowej
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- opcjonalnie: można dodać łyżkę masła orzechowego
Wszystko wymieszać. Uformować kwadrat/prostokąt dowolnej grubości. Zmrozić lub schłodzić w lodówce. Pokroić na cukierki i obtoczyć w mące kokosowej (5g maks wystarczy). Przechowywać w lodówce. Ale gwarantuję, że długo nie będą leżeć:) Przed zjedzeniem pozostawić na kilkanaście minut w temp. pokojowej, żeby olej nieco rozluźnił strukturę.
Makro (cała porcja, 20 sztuk): około 1180 kcal
B: 37
T: 108
W: 15*
Makro (2 sztuki): około 118 kcal
B: 3,7
T: 10,8
W: 1,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
B: 37
T: 108
W: 15*
Makro (2 sztuki): około 118 kcal
B: 3,7
T: 10,8
W: 1,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz