Batony a'la Bounty (dwie wersje bez nabiału)
Proste, sycące i bardzo kokosowe Bounty w dwóch wersjach ? Żaden problem! To chyba najprostsza wersja batonów jakie można zrobić w zdrowej wersji :) Są przepyszne, bardzo sycące i można je zamrozić na dłużej :) A dzieci mają niesamowitą frajdę z ich robienia!
Środek:
- 300 g wiórków kokosowych (można dać nieco mniej, ale nie więcej, bo batony wyjdą suche i nie zlepią się zbyt ładnie)
- 400 g mleczka kokosowego (świetne mleczko można kupić tutaj [KLIK] z rabatem 12% na hasło: reva12)
- 100 g oleju kokosowego (można kupić tutaj [KLIK] z rabatem 12% na hasło: reva12)
- 75 g masła orzechowego (np migdałowego lub z nerkowców, porcja na połowę batonów, można dać 150 g na wszystkie, można kupić tutaj [KLIK] z rabatem 12% na hasło: reva12)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (można kupić tutaj [KLIK] z rabatem 12% na hasło: reva12)
Olej rozpuścić. Mleczko wymieszać z wiórkami, a następnie wlać olej i szybko mieszać. Masa powinna zacząć gęstnieć już po chwili.
Jeśli masa jest rzadka to wstawić do lodówki na godzinę, żeby zgęstniała, a następnie ulepić batony. Na połowę lub wszystkie batony nałożyć po łyżeczce masła orzechowego. Schłodzić w lodówce około godziny lub wstawić do zamrażarki na 15 minut.
Wersja prostsza: Wyłożyć masę do keksówki/foremki czy na blaszkę. Uformować prostokąt (mocno docisnąć i zlepić masę). Następnie oblać polewą i pokroić na kawałki.
Polewa (zamiast poniższej polewy można użyć 200 g gorzkiej czekolady):
- 100 g czekolady min 85% (jeśli czekolada ma mniej % można dodać 5-10 g kakao, można kupić tutaj [KLIK] z rabatem 12% na hasło: reva12)
- 60 g oleju kokosowego (można kupić tutaj [KLIK] z rabatem 12% na hasło: reva12)
- 4 g żelatyny
*Zamiast oleju można dać 30 g gęstego, twardego mleczka kokosowego, aby uzyskać nieco bardziej "mleczną" czekoladę.
Roztopić wszystko na małym ogniu w rondelku, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Schłodzić polewę, aż nieco zgęstnieje, a następnie oblać (najlepiej lekko zamrożone) batony.
*Mała rada: na zamrożonych batonach czekolada od razu zastyga. Schłodzone w lodówce trzeba ponownie do niej wstawić na czas zastygnięcia czekolady.
Poniżej wersja batonów oblanych czekoladą jedynie z góry i po bokach. Batony można oblać z każdej strony jak prawdziwe :)
Przechowywać w lodówce około 5 dni lub zamrozić na dłużej :)
Makro 1 batona (na bazie polewy z przepisu z olejem; wliczono 75 g masła migdałowego na połowę batonów): około 243 kcal
B: 2,4
T: 24,2
W: 2,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
B: 2,4
T: 24,2
W: 2,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
wyglądają super :) ogólnie dobre przepisy u Ciebie na Blogu.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Bounty nie tylko wygląda, ale i smakuje pysznie :)
UsuńA jakiej wielkości puszka mleka kokosowego?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA jak nie chce dodawac zwyklej czekolady to jakie dac proporcje okeju kokosowego czy masla do mleka i kakao
OdpowiedzUsuńNa moim blogu jest przepis na "czekoladowa polewa". Można spróbować zrobić z niego, dodać żelatyny, poczekać, aż zacznie zastygać i polać batoniki. Ale nie gwarantuje, że zastygnie jak prawdziwa czekolada.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
A jak mam swoje mleko kokosowe to ono nie jest takie gęste czy można z niego też zrobić?
OdpowiedzUsuńMożna dodać więcej oleju dla pewności, żeby ścieło batoniki.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Czy zamiast mleczka kokosowego można użyć śmietanki 30%?
OdpowiedzUsuńNiezbyt, mleczko tezeje, śmietanka nie. Musiałyby być inne proporcje składników i więcej oleju.
UsuńPozdrawiam serdecznie!