TRYB JASNY/CIEMNY

Aksamitna jajecznica a'la Gordon Ramsay

Jeśli lubicie kremowe musy, aksamitne i o jednolitej strukturze, a w dodatku na ciepło to przepis idealny dla Was! To nie jest zwykła, tradycyjna jajecznica. To niebo w ustach. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie ją zróbcie:) 
Wygląda niepozornie i jak zwykły, pospolity posiłek? Nic bardziej mylnego!

Przepis na 1 porcję:

  • 3 jaja
  • 30 g smalcu ze skwarkami (w oryginale 2 łyżki masła, obie są pyszne)
  • sól, pieprz
Na zimną patelnię wbić jaja i dodać smalec. Następnie wymieszać trzepaczką/drewnianą łyżką/silikonową łopatką i postawić na małym gazie. Cały czas mieszać i co jakiś czas zdejmować z gazu. 

Po osiągnięciu kremowej konsystencji nałożyć na talerz, przyprawić i podać z dodatkami (u mnie smażone pieczarki i papryka oraz awokado i chlebki chmurki z przepisu z bloga tutaj [klik]).

Makro wersji ze smalcem (bez dodatków): około 520 kcal
B: 22,5
T: 47,4
W: 1,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva